La Fira del Taxi 2019, que ha arrencat aquest dissabte al matí, presenta les novetats més significatives del sector al Sant Jordi Club de Barcelona. És un esdeveniment amb més de 6.000 m2 d’exposició de marques, entitats i associacions. En aquesta edició s’exposen tres nous models de vehicles adaptats amb l’objectiu de reduir el dèficit de taxis accessibles a la ciutat.

La normativa europea fixa que hi ha d’haver un 5 % de taxis adaptats. A Barcelona, però, la xifra no arriba ni al 2 %, aproximadament són uns noranta. Segons Jose Antonio Rojas, president de la fira, “és un tema complicat perquè és competència de les administracions públiques, però també perquè teníem mancances de vehicles amb aquestes característiques”. Afegeix que l’interès de les marques per dissenyar-ne de nous farà que a poc a poc aquest dèficit es redueixi.

Els clients en pateixen la situació

En Guillermo Egido té una discapacitat física i actualment va en cadira de rodes. Aquest dissabte ha assistit a la fira per reivindicar que a Barcelona hi ha més de 130.000 persones en la seva situació i que tenen dificultats per trobar taxis adaptats. Egido, que és president de la Fundació Disgrup, de suport a les persones amb discapacitat, diu que han de reservar un vehicle amb dos dies d’antelació. “Si vols fer una vida normal, anar a un sopar improvisat, ja pots trucar a totes les emissores que no en trobaràs”.

Precisament, la Fundació Disgrup amb la col·laboració d’altres entitats han convocat una manifestació el proper 11 d’octubre a la plaça de la Universitat per reclamar que les administracions compleixin amb la llei d’accessibilitat.

Dones taxistes

El sector del taxi és majoritàriament masculí, però cada cop són més les dones que opten per aquest ofici. Des del Fòrum de la Dona Taxista, s’agrupen un total de 200 dones de tot l’estat. El seu objectiu és promocionar la marca “taxi” però també visibilitzar-se i reclamar la igualtat de drets laborals. Expliquen que “molts es queden sobtats quan et veuen al volant. Els clients s’embraveixen més perquè ets una dona”.

Aquesta fira arrenca un dia després que l’Àrea Metropolitana de Barcelona anunciés que havia començat a multar a VTC que no compleixen la normativa. Alguns dels cotxes amb conductor sancionats no han respectat el límit de 15 minuts de precontractació que marca la llei.