Amb menys de dos anys d’història, el bicibús ha revolucionat el transport escolar a Barcelona i s’ha convertit en un iniciativa icònica amb visibilitat arreu del món. Ara, aquest moviment familiar, que ha anat creixent pels diferents districtes, ha inspirat un documental que relata els orígens de la iniciativa i mostra com són les interioritats d’aquestes rutes.

El bicibús: mobilitat familiar reivindicativa

El documental, de 27 minunts de durada, s’ha presentat aquesta dimarts al recinte de la Model, punt neuràlgic del Bicibus Eixample. Relata els primers dies de la iniciativa, que va néixer a Sarrià el 2021 i que s’ha anat ampliant fins arribar a les 13 rutes actuals.

Els promotors del bicibús expliquen que l’aposta de les famílies per anar plegades a l’escola sempre ha tingut un marcat accent reivindicatiu per visibilitzar la necessitat de construir vials segurs per rodar en família i també denunciar l’elevat nombre de vehicles contaminants.

El bicibús de Sant Antoni, cada dia

Una iniciativa familiar consolidada que no para de créixer. Aquesta mateixa setmana el bicibús de Sant Antoni ampliarà freqüència i circularà cada dia de dilluns a divendres, tot seguint la petja de l’itinerari de la via Augusta, a Sarrià – Sant Gervasi, que ja es va ampliar a tres dies el curs passat. També s’estrenarà la nova línia de Fort Pienc, la tretzena que s’activa a Barcelona.

En l’acte de presentació, una de les impulsores del moviment a l’Eixample, Rosa Suriñach s’ha congratulat de la “repercussió mundial” del Bicibús i ha explicat que persones d’arreu del món demanen informació per implantar-ho als seus països d’origen. A la compareixença hi ha assistit també el regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, que ha “celebrat” el creixement del Bicibús. En aquest sentit, ha explicat que es mantindrà l’acompanyament de la Guàrdia Urbana. I també ha volgut subratllar que l’expansió de la iniciativa no seria possible “sense la implicació de les famílies” que acompanyen el grup.

El reportatge es podrà veure aquest mateix dimarts al Centre Cívic Urgell en dues sessions a les 19 h i les 20 h que seran gratuïts. El documental és el resultat de la feina feta pels estudiants internacionals del curs INto INdustry Programme de la productora audiovisual OTOXO Productions.