bicibús de Sagrada Família davant la basílica

Barcelona ja està buscant el seu primer alcalde de la bicicleta. La distinció, inèdita a la ciutat i que ha posat en marxa el Bicicleta Club de Catalunya, la designa una organització d’Holanda —Bycs— que l’any 2016 va crear aquesta figura per impulsar la mobilitat sostenible. Avui hi ha més de 120 alcaldes de la bicicleta a ciutats de tot el món, com Madrid, Bogotà, Dublín, Nova York, Ciutat de Mèxic, Kampala —Uganda— o Bangalore —l’Índia.

El càrrec d’alcalde de la bicicleta és simbòlic i sense remuneració. Té una durada de dos anys i la seva principal funció és servir com a promotor i altaveu de les iniciatives que busquin millorar la mobilitat a l’espai públic. També és el responsable local de representar i donar veu als usuaris de la bici. L’alcalde s’encarregarà, a més, de buscar interlocució amb totes les parts a l’hora de prendre decisions, com el govern municipal o els partits polítics, les entitats i els mateixos ciutadans.

Hi ha més de 120 alcaldes de la bicicleta a tot el món. Font: Bycs

Qui es pot ser alcalde de la bicicleta?

Tota persona que sigui amant de la bicicleta, com a mitjà de transport o com a eina d’esport o d’oci, pot optar a l’alcaldia de la bicicleta. Això sí, cal omplir un formular exhaustiu en línia que el BACC ha posat a disposició. Entre els requisits es demana una forta comunicació oral i escrita, passió per canviar la societat, que es tingui una visió estratègica, saber treballar transversalment, estar connectat amb la xarxa ciclista de Barcelona, estar disposat a ajustar la forma de treballar en funció de les necessitats i ser conscient dels problemes interseccionals, entre d’altres.

Per presentar la candidatura, cal adjuntar un CV en què constin l’experiència laboral, la formació i quines habilitats o qualitats et farien el millor candidat per a aquesta posició. També hi ha preguntes que requereixen propostes i resolucions davant certes situacions, com:

  • Descriu dues-tres accions o iniciatives específiques que hagis pres per millorar/incrementar l’ús de la bicicleta a la teva ciutat.
  • Existeixen diversos obstacles que impedeixen i limiten l’ús de la bicicleta a les ciutats. En quin d’aquests obstacles planteges enfocar el teu treball? Per què?
  • Quins dos-tres objectius mesurables faràs servir per orientar la teva feina?
  • Quins recursos faràs servir per aconseguir els teus objectius?

Per acabar, cada sol·licitud haurà d’anar acompanyada de tres cartes de recomanació de persones, empreses o administracions del món ciclista. El termini de presentació de sol·licituds és fins al 22 d’abril.