Ahir el pas de vianants del carrer de la Ciutat de Granada sota la rampa que queda del costat Besòs va desaparèixer. Avui ha estat el torn del pas sota la rampa del costat Llobregat del carrer de Los Castillejos. A primera hora s’ha tallat la circulació d’aquest carrer i també els dos carrils de més a l’esquerra de la Gran Via, al costat dels quals treballen les excavadores.

A l’altra banda de l’obra, el lateral de la Gran Via en sentit Llobregat fa dies que té un carril tancat, però encara s’hi pot circular. Els vehicles que baixen de la Diagonal pel carrer de Los Castillejos arriben justament fins allà on s’està enderrocant el pont i són desviats cap a la dreta per aquest lateral.

Les rampes d’entrada i sortida al viaducte s’estan enderrocant aquestes setmanes, buidant-ne primer el farcit i continuant amb els murs que feien de contenció. Per tal d’executar aquests treballs, a partir del 14 de juliol es tallarà el lateral muntanya de la Gran Via entre els carrers de Cartagena i Los Castillejos, la qual cosa obligarà a desviar els vehicles i els busos de les línies H12 i L7 cap a l’avinguda Diagonal.

Els passos inferiors de la Gran Via

La primera fase de l’enderroc del tambor de les Glòries en va fer desaparèixer la banda de mar, tant el viaducte elevat per on circulaven els vehicles en sentit Besòs, com les rampes d’accés i de sortida. Sota aquestes rampes hi havia dos passos inferiors: un que permetia als cotxes que baixaven pel carrer de Los Castillejos travessar la Gran Via i un altre per a vianants, que donava continuïtat al carrer de la Ciutat de Granada i accés al Centre Comercial Glòries des del barri del Clot. Per Setmana Santa es van començar a enderrocar aquests passos inferiors sota el costat de mar de les rampes, tant el de vianants a Ciutat de Granada com el de vehicles a Los Castillejos. Com que la rampa del costat de muntanya seguia operativa, s’hi van instal·lar uns pilons per suportar-la. Des de fa tres setmanes, pel viaducte elevat que queda dempeus ja no hi circula cap vehicle.

Durant l’estiu també es demolirà el tram central del viaducte del costat de muntanya, el que queda dempeus. Això obligarà a fer alguns dies restriccions de carrils en el trànsit d’entrada i de sortida de la ciutat per la Gran Via durant el mes d’agost, que no coincidiran amb les operacions sortida ni tornada de vacances, el trànsit quedarà limitat a dos carrils de circulació per sentit.

L’objectiu és que a finals de setembre estigui totalment completada tota la segona fase de l’enderroc de l’anella viària de la plaça de les Glòries. Llavors els vehicles accediran al centre de la ciutat per una nova calçada de circulació, com la que s’ha fet en sentit sortida, i començaran les obres d’urbanització provisional de la plaça. La definitiva s’haurà d’aprovar a partir de l’any vinent i comportarà la construcció del túnel a través del qual la Gran Via travessarà la nova plaça de les Glòries soterrada.