El Josep Maria es va comprar un 600 fa 40 anys. Hi va fer instal·lar unes palanques manuals i gràcies això va poder fer les pràctiques per obtenir el carnet de conduir. Des de llavors, s'ha canviat de cotxe quatre vegades. Cada cop, els vehicles han tingut prestacions millors. L'actual és automàtic i té una grua al maleter que permet guardar-hi la cadira de rodes. JOSEP MARIA ANGULO, soci d'ASEM Catalunya "És fer la vida normal, fins fa 10 anys he estat treballant normalment i és no trobar-te desplaçat en cap moment. I a part, gaudir més de la família, perquè pots sortir com qualsevol persona normal." Un cotxe com el del Josep Maria costa entre 40.000 i 50.000 euros. Molt més cars en són aquests altres models. Aquest, per exemple, té un robot que manipula tot sol la cadira de rodes. I aquest altre permet, fins i tot, posar-se al volant amb la cadira de rodes. Aquests vehicles adaptats de darrera generació tenen els pedals al volant i els intermitents i el clàxon s'activen amb una ordre de veu. XAVIER GUMILA, metge de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries "Nosaltres, el que valorarem és si amb alguna d'aquestes adaptacions aquesta persona que, d'entrada, consideraríem no apta, podríem fer que finalment pogués ser un conductor com qualsevol altre." D'aquesta manera, persones amb malalties neuromusculars, altres problemes de mobilitat, disfuncions visuals o alteracions nervioses poden fer quelcom tan habitual com conduir. ADRIÀ PUIGPELAT, cap provincial de Trànsit de Barcelona "És bo que aquestes persones, si disposen de les condicions físiques necessàries, tinguin aquest carnet. Això els ajuda a tenir molta més independència, els facilita els desplaçaments i n'afavoreix la integració. Però les condicions són les mateixes per a tothom: has de reunir unes aptituds psicofísiques determinades i superar unes proves." Un clar exemple n'és el Josep Maria. Amb 65 anys està en plena forma i va renovar el carnet de conduir fa només 15 dies. A més, assegura que, mentre pugui, no deixarà el comandament del cotxe a ningú altre.

Josep Maria Angulo va tenir una poliomielitis durant la infància. La malaltia li va causar problemes de mobilitat a les cames, però això no li ha impedit fet vida normal. Casat, amb dos fills i dos néts, va ser una de les primeres persones amb aquest tipus de dificultat a obtenir el carnet de conduir.

Ara és soci de l’Associació Catalana de Malalties Neuromusculars i, des d’allà, anima a conduir les persones que estan en una situació similar a la seva. Recentment, l’entitat ha organitzat unes xerrades sobre conducció en què s’han pogut veure alguns dels cotxes adaptats més nous.