Durant tota la jornada no s'ha pogut arribar per aire a països com el Regne Unit, Irlanda i Dinamarca. Tampoc han aterrat ni s'han enlairat avions a Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Itàlia o Polònia. En canvi, la prohibició de volar s'ha aixecat parcialment a l'est i alguns dels països nòrdics, com Suècia, Finlàndia, Romania o Bulgària. També a França s'han reobert alguns aeroports del sud. Els qui no han patit cap tipus de restricció han estat els països més meridionals com Espanya, Portugal, Grècia, Hongria, Àustria, República Txeca o Noruega.

Els ministres de transports de la UE, reunits aquesta tarda en videoconferència, han fet seva la proposta d’Eurocontrol, l’organisme europeu responsable de la seguretat aèria, per flexibilitzar els límits de l’espai aeri pel qual no es permet volar. Això vol dir que en les properes hores es definiran tres zones diferents a l’espai aeri europeu: la primera, on serà impossible entrar per la gran quantitat de cendra; la segona, on tot i haver-n’hi restes, sí que és segur volar; i finalment aquella on no hi ha presència del núvol i, per tant, es dóna via lliure completament.

El mapa amb les tres zones es donarà a conèixer aquest dimarts a partir de les 8:00 h, però Eurocontrol espera que es puguin enlairar entre el 40% i el 45% dels vols previstos en l’espai aeri europeu, davant del 30% que ho han pogut fer aquest dilluns (només 8.000, dels 28.000 previstos). De cara a dimecres, les autoritats intentaran que, sense renunciar en cap moment a la seguretat com a principi màxim, el nombre de vols es pugui incrementar un altre 10% o 15%.

Pressions per obrir l’espai aeri
Viatgers, pilots i aerolínies han pressionat perquè Europa prengués aquesta decisió. Les aerolínies estimen en uns 150 milions d’euros els diners que perden cada dia que passa sense que la situació es normalitzi. Per demostrar que algunes zones tancades al trànsit aeri eren segures, Lufthansa i KLM han fet aquest dilluns vols de prova sense passatgers que han demostrat que era possible volar en condicions de seguretat per algunes rutes tancades per Eurocontrol.