Fins a 60 trams de carrers barraran el pas als vehicles, de les 9 del matí a les 9 del vespre. Serà el dijous 22 de setembre, el Dia sense Cotxes, emmarcat en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. D'aquests, 58 carrers seran vies secundàries. Però dos seran vies principals, un dels quals serà la via Laietana. Elimnarà el trànsit de pujada i només s'hi permetrà el pas al transport públic. També s'eliminarà el carril esquerre de baixada. Hi haurà un carril bici central bidireccional al centre de la calçada. STAND UP: "L'atra via principal que es tallarà serà el carrer Gran de Gràcia. Només hi podran circular autobusos, taxis, bicicletes i veïns. El tall començarà més tard que a la resta de carrers, serà a partir de les 11. D'aquesta manera es volen permetre les operacions de càrrega i descàrrega." L'objectiu és promocionar la mobiltiat sostenible, per això es permetrà el pas del transport públic. RICARD RIOL, president Promoció del Transport Públic "L'autobús funciona millor a Gran de Gràcia si no tenim aquells embussos que genera el cotxe. I el mateix a via Laietana. Per tant, són dos bons exemples que es poden aplicar per a un Dia Sense Cotxes a Barcelona. Però el més important és que, any rere any, podem donar demostracions de tot l'any, fixes." L'increment de carrers que s'afegeixen als talls és substancial: enguany seran 49 carrers més respecte a 2015. La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha demanat la col·laboració de la ciutadania durant la presentació del Dia sense Cotxes. MERCEDES VIDAL, regidora de Mobilitat: "Demanem el següent: sempre que sigui possible, que aquell dia no s'utilitzi el vehicle privat perquè aquests talls poden provocar congestions en determinats espais de la ciutat. La manera d'evitar la congestió és evitar l'ús del cotxe que és el que volem aconseguir amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura." L'espai que deixin lliure els vehicles s'omplirà amb prop de 90 d'activitats organitzades pels equipaments dels barris i també per entitats vinculades a la mobilitat.

Amb l’objectiu de conscienciar sobre els problemes de salut que generen els elevats nivells de contaminació, el soroll ambiental o el sedentarisme, l’Ajuntament programa la Setmana de Mobilitat Sostenible i Segura. La proposta tindrà lloc la setmana del 16 al 22 de setembre i s’emmarca dins la Setmana Europea de la Mobilitat, en què participen centenars de ciutats del vell continent.

Durant quatre dies s’organitzaran un centenar d’activitats a Barcelona. No hi faltaran clàssics com la Cursa de la Mercè o la Cursa de Transports per comparar els consums, el cost i les emissions dels diferents mitjans de transport. També s’hi faran la Fira de la Mobilitat Sostenible -amb un mercat de bicicletes de segona mà-, la fira EXPOelèctric -amb mostres i col·loquis sobre vehicles i llars no contaminants- i la Jornada Mediterrània de Seguretat Viària. Una de les cites destacades serà el Park(ing) Day Barcelona, el dia 16 de setembre entre les 9 i les 17 h, en què entitats, associacions i col·lectius transformaran places d’aparcament en parcs, jardins i altres formes d’espai públic. La informació detallada sobre totes les activitats previstes es pot consultar al web de la Setmana de la Mobilitat.

Dia sense Cotxes

La jornada estrella de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura serà, per segon any consecutiu, el Dia sense Cotxes. Aquest any s’ha fet coincidir amb la celebració del dia mundial el 22 de setembre i, per tant, coincidirà amb un dia laborable. Això ha fet que l’Ajuntament modifiqui la proposta de l’any passat, en què es va tallar al trànsit un carrer important de cada districte. Enguany des de les 8 i fins a les 21 h es tallaran parcialment dues artèries, la via Laietana i Gran de Gran de Gràcia, i 58 carrers més d’àmbit local, repartits pels 10 districtes. A la via Laietana els vehicles privats no podran circular-hi de pujada i només podran fer-ho els autobusos, els taxis i les bicicletes. De baixada, en canvi, es mantindrà un carril per a transport públic i un per a cotxes. El carril central alliberat serà un carril bici bidireccional. I a Gran de Gràcia, només podran circular-hi autobusos, taxis, bicicletes i veïns a partir de les 11 h. En aquest cas, el tall començarà més tard per facilitar les operacions de càrrega i descàrrega comercial.

Durant tot el dia, el telèfon d’atenció ciutadana, el 010, oferirà informació sobre les afectacions i recomanacions de mobilitat. També es podran seguir a Twitter amb l’etiqueta #mobilitat2016 i #BCNsensecotxes. De tota manera, l’Ajuntament recomana que el 22 de setembre no s’utilitzi el vehicle privat sempre que sigui possible, i que es planifiquin els desplaçaments amb més temps o amb recorreguts alternatius, sobretot les persones que vénen a treballar a la ciutat des de l’àrea metropolitana.