L'avís era visible des de diferents punts de la ronda del Litoral. Per primera vegada els camions han tingut l'entrada vetada a la ciutat durant la cavalcada de Reis. Els més perjudicats n'han estat els negocis de transport. MANUEL PEÑA departament de logística de Tranimex "Hem hagut de variar tot el sistema de programació nostre, carregant i descarregant abans d'hora, hem procurat el vehicle petit carregar-lo amb més mercaderia perquè fes més repartiment que el gran." Però no ha estat l'única mesura de seguretat nova aquest any. A les tanques habituals, s'hi han sumat barreres de formigó que hem vist prop d'una de les sortides de la ronda. En aquest punt també hem vist alguns agents armats. De fet el desplegament d'agents ha estat ampli, per tota la desfilada multitudinària. El dispositiu estava format tant per Guàrdia Urbana com Mossos d'Esquadra. La cavalcada també ha estat un repte pel que fa a la mobilitat. "La Guàrdia Urbana ha tallat els carrers per no passaven les carrosses de la cavalcada, però no només això, sinó que ha establert perímetres de seguretat per evitar aglomeracions. Per exemple, si les carrosses passaven per la via Laietana i es desviaven pel carrer de Fontanella, la Guàrdia Urbana ha impedit el pas a tot el perímetre de la plaça d'Urquinaona, on no hi podien accedir els vehicles. Un cop passades les carrosses han anat obrint progressivament el trànsit. Us ho ha explicat, des de la plaça d'Urquinaona, Laura Arias."

Els transportistes han hagut de canviar la rutina durant aquest 5 de gener per la prohibició als camions de circular per l’interior de la ciutat durant sis hores per la cavalcada. Segons el responsable del Departament de Logística de l’empresa Tranimex, Manuel Peña, la solució ha estat fer els repartiments durant el matí i utilitzar vehicles més petits. “Hem hagut de variar tot el sistema de programació, carregant i descarregant abans d’hora, hem procurat carregar els vehicles petits amb més mercaderia perquè fessin més repartiment que els grans”, explica.

Però enguany la cavalcada de Reis ha estat acompanyada de més mesures de seguretat. A banda de les tanques metàl·liques habituals en aquesta mena d’esdeveniments multitudinaris, s’hi han pogut veure barreres de formigó. Estaven situades en algunes de les sortides de la ronda del Litoral i anaven acompanyades d’agents dels Mossos d’Esquadra armats. A més, hi ha hagut un gran desplegament constant de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana als carrers pels quals passaven les carrosses de Ses Majestats.

Talls de mobilitat

Per fer possible la desfilada central de la ciutat, s’han tallat tots els carrers del recorregut. Els primers han estat els que envolten el Moll de la Fusta, on han arribat els Reis al pailebot Santa Eulàlia. S’ha barrat el pas des de la plaça de les Drassanes fins al Parc de la Ciutadella, a l’avinguda del Marquès de l’Argentera. Els talls de trànsit han anat avançant a mesura que la cavalcada ha anat fent camí a partir de les 18 h. Els agents de la Guàrdia Urbana no només han tallat els carrers per on passaven les carrosses sinó que han establert perímetres més amplis per evitar aglomeracions. Un cop passats els Reis Mags amb el seu seguici, els agents han anat reobrint el trànsit de forma progressiva.