Somriures i ambient distès en una foto de família que podria ser l'inici de la fi del conflicte d'autobusos. Després de 15 hores de reunió, que va començar ahir a les quatre de la tarda, a les set del matí finalment s'ha arribat a un preacord entre la direcció de TMB i el Comitè d'Empresa per a un nou conveni col·lectiu, que ara hauran de ratificar dijous les assemblees de treballadors. Els set sindicats majoritaris li han donat llum verda, mentre que ni CGT ni el COS si han sumat. MERCEDES VIDAL, presidenta de TMB "El preacord s'ha signat per 23 de 29 representants del Comitè d'Empresa. És una amplíssima majoria i això dóna molta estabilitat al preacord i hi ha moltes garanties que la plantilla el pugui referendar." OCTAVI FERNÁNDEZ, portaveu del Comitè d'Empresa d'Autobús "Esperem i desitgem que els treballadors ratifiquin aquest acord. Ho farem des de les bases dels sindicats que hem signat aquest preacord." Un dels principals entrebancs en les negociacions que s'ha superat és el dels salaris. Es proposa que per aquest any, per a 2017 i 2018, s'incrementaran un 1 per cent els sous, i un 1,5 per cent el 2019. El nou conveni, asseguren totes dues parts, donarà més estabilitat perquè s'allargarà un any més, fins a 2019. A més, fins aquesta data TMB es compromet a cobrir totes les jubilacions previstes.

Un dels principals esculls eren les desavinences en els salaris. Però segons ha confirmat la UGT, els sindicats han aconseguit, després d’una llarga nit de negociacions, arrencar de l’empresa el compromís d’incrementar-los un 1 % tant aquest any com els dos següents -2017 i 1018-, així com un 1,5 % el 2019. Aquest dijous se celebrarà una assemblea de treballadors amb els afiliats per ratificar el pacte, i divendres la previsió és que se signi el nou conveni col·lectiu, que ha de ser vigent per als pròxims tres anys. Avui al matí, quan s’ha sabut la notícia, l’alcaldessa, Ada Colau, ha aplaudit via Twitter que s’hagi posat fi al conflicte.

 

Ni la CGT i ni el COS, que sí que van participar en la vaga de divendres, no s’han sumat per ara al preacord. Els sindicats majoritaris UGT, CCOO, SIT, ACAT, ACTUB, USOC i PSA), absents en la darrera aturada, volien ara pressionar també TMB, i fer-ho amb una tongada llarga de protestes, que s’havia d’iniciar avui i allargar-se fins al 17 de juny. En l’horitzó, es buscava desbloquejar una negociació del conveni col·lectiu que feia 17 mesos que durava.

Una reunió de 15 hores

La regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha assegurat que s’ha negociat “sense descans” en una reunió que ha durat des de les 16 h de diumenge fins a les 7 h d’aquest dilluns. Vidal ha explicat que el preacord ha estat signat per 23 dels 29 representants del Comitè d’Empresa: “És una amplíssima majoria i això li dóna molta estabilitat, i hi ha moltes garanties que la plantilla el pugui refrendar”. Les bases dels sindicats hauran de ratificar el pacte per al conveni durant aquesta setmana.

Segons Vidal i el portaveu del Comitè d’Empresa Octavi Fernàndez, l’acord millorarà la organització del treball, els drets i beneficis socials i el poder adquisitiu dels treballadors. A mésm el fet que s’hagi acordat signar el conveni fins el 2019 aportarà estabilitat, segons la presidenta de TMB.

El portaveu de la secció sindical de la UGT, Urbano Blasco, ha celebrat que gairebé tots els sindicats hagin donat suport a la desconvocatòria de vaga, i que el col·lectiu de conductors hagi “quedat reforçat”, sobretot en garantir-se que es cobriran fins a 2019 amb noves incorporacions totes les jubilacions previstes. Confia, a més, que hi hagi a partir d’ara una “pau social duradora”.