Per Adif, el robatori de cable de coure no és un fet excepcional. De fet, el 90 % de les denúncies que han presentat aquest any han estat perquè els han pres aquest material. Segons els experts, el coure és el mineral més buscat pels lladres per diversos motius. D'una banda, pel preu. I de l'altra, perquè és fàcil d'extreure. Per això, recomanen més mesures de seguretat a la xarxa de Rodalies com ara més càmeres i sensors. FERRAN AMAGO degà Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya "És tan fàcil com tallar i emportar-se'l. És tant fàcil com això. I després dins el tub que tens a sobre, gairebé el diàmetre és el que et dóna la capacitat que tens. Nosaltres diem que el coure ha d'anar amb seguretat. Només posant una fibra òptica pel mig saps si s'està tallant un fil de coure." És fàcil de sostreure i també de vendre als circuits il·legals, en què els venedors els blanquegen i és gairebé impossible saber d'on provenen. VICTÒRIA FERRER directora Gremi de Recuperació de Catalunya "Quan tu peles uns cables de coure, els tritures i els portes a vendre, home, és dífícil saber d'on és i si ve d'un canal legal o no. Si tu el portes d'una bosseta amb tres o quatre quilos i el vas traient així, doncs és fàcil." Asseguren que l'única manera de frenar la venda il·legal és identificar el venedor i evitar-ne la compra.
El degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya, Ferran Amago, explica que “extreure coure de la xarxa de Rodalies és tan fàcil com tallar-lo i emportar-se’l”. En aquest sentit, Amago reclama més mesures de seguretat com ara càmeres o sensors o, fins i tot, “formar cossos de seguretat especialitzats en robatoris de coure”. Segons ha explicat el secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez Pomar, Adif té instal·lades a la xarxa més de 8.000 càmeres de vigilància i hi treballen 1.200 agents de seguretat.
El coure és el metall més buscat pels lladres per l’elevat preu i perquè és fàcil de vendre en els mercats negres. La directora del Gremi de Recuperació de Catalunya, Victòria Ferrer, ha explicat que en els mercats il·legals el coure es blanqueja, es pela, es tritura i es torna a posar a la venda, de manera que “és molt difícil identificar-ne la procedència”. Bona part del coure robat també s’exporta a altres països com, per exemple, els de l’Europa de l’Est.