Tot i que el carrer de Balmes era un via on no passaven gaires bicicletes ni patinets, des que va esclatar la pandèmia cada vegada n’hi ha més. Això ha fet que alguns veïns de Sarrià – Sant Gervasi hagin decidit presentar la proposta d’un carril bici en aquesta via als pressupostos participatius de la ciutat.

El projecte té el suport de l’associació Bicicleta Club de Catalunya i voldrien que més endavant s’ampliés des de la plaça de Kennedy fins al Parc Natural de Collserola. Totes les demandes veïnals que han estat preseleccionades es podran votar a partir del 10 de juny al web de Decidim Barcelona.

Una via perillosa en bicicleta

La practicitat del carrer de Balmes per creuar la ciutat verticalment fa que tot i que sigui perillós, ciclistes i usuaris de patinet s’arrisquin cada dia a la jungla de cotxes del carrer de Balmes. “Tinc molts amics que baixant per Balmes han tingut un accident, perquè acaben topant amb cotxes. Ara mateix Balmes és una autopista urbana de sis carrils i no s’hi pot circular d’una manera segura”, explica Marc Herrera, un dels impulsors del carril bici per Balmes. “De fet, hi ha molta gent que directament no s’atreveix a agafar la bicicleta perquè és perillós“.

Dos ciclistes circulant entre els cotxes a la part superior del carrer de Balmes

Connectar Sarrià – Sant Gervasi amb el centre

“Els ciclistes ens trobem que la xarxa està completament desconnectada. El centre de Barcelona està ple de carrils bici per on és un goig circular, pots anar-hi molt ràpidament, però en aquesta zona de Sarrià – Sant Gervasi, o bé vas pels carrerons 30 super a poc a poc, o bé et jugues la vida al carrer de Balmes. Un carril bici de doble sentit seria la solució“, explica Herrera.

Àlex Manzano, l’altre impulsor del carril bici a Balmes afegeix: “Sempre tenim la impressió que a Sarrià – Sant Gervasi no hi ha gent circulant en bicicleta, i realment som molts. Molta gent puja per Balmes amb bicicleta, i cada vegada hi ha més ‘riders‘ que l’utilitzen”.

La reforma que no arriba

L’Ajuntament, però, és reticent a la proposta perquè afectaria el projecte de reforma de la part superior del carrer de Balmes, que es va aprovar el 2018 i no preveia cap carril bici. Una reforma que veïns i comerciants de la zona fa dècades que demanen perquè en aquest tram les voreres són molt estretes i hi passa una gran quantitat de trànsit. Els impulsors del carril bici demanen que es modifiqui el projecte aprovat per incloure el carril bici.