Els desplaçaments en transport públic van créixer un 27,6 % l’any passat a Barcelona. El 2021 hi va haver 424,8 milions de viatges, 92 milions més que el 2020, segons les dades que ha fet públiques aquest dimarts Transports Metropolitans de Barcelona, que mostren que després de la davallada d’usuaris per la pandèmia, a poc a poc, les xifres es recuperen. Tot i això, són encara un 32 % inferiors als 627,35 milions de validacions del 2019.

TMB explica que en els darrers 12 mesos la recuperació de passatgers cap a xifres prepandèmia ha estat progressiva i sostinguda fins al novembre, quan les restriccions per frenar la sisena onada de contagis i l’increment del teletreball a causa de la irrupció de la variant òmicron van ocasionar un descens dels registres.

Augmenten els viatges a metro i bus

En les dues xarxes de transport, metro i bus, els passatgers van augmentar de manera semblant. El metro va superar els 278 milions de viatges, 60,3 milions més que el 2020 (el 27,7 %); i el bus va arribar a 146,6 milions, 31,5 milions més que l’any anterior (l’augment és del 27,4 %).

El nombre de desplaçaments créixer força durant l’estiu, amb 63 milions de validacions durant els mesos de juliol i agost ( un 34 % més que el 2020). La recuperació de la demanda, però, es va accentuar durant els mesos de finals de l’any. Al novembre va ser quan hi va haver més validacions: més de 45 milions entre bus i metro.

TMB diu que són xifres molt bones

TMB valora positivament les dades de recuperació d’usuaris del transport públic. La presidenta de l’empresa pública, Laia Bonet, diu que “és bo que els veïns apostin pel transport públic” i que això demostra que a metro i bus es compleix amb les mesures de prevenció del coronavirus.

Són bones xifres i el que hem d’esperar és a veure com continua aquesta recuperació. El transport públic és la primera resposta en termes de mobilitat que hem de donar com a ciutat”
Laia Bonet, presidenta de TMB

Les dades que ha fet públiques TMB són provisionals en espera del tancament d’any de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona, que oferirà unes xifres definitives, més concretes, a finals de gener. Tot i això, des de l’ens expliquen que són suficients per fer una comparativa i una anàlisi de la situació del transport públic de la ciutat en l’actualitat respecte del passat.