Cabify és la gran alternativa al taxi, es tracta de llogar un vehicle amb conductor. El servei es contracta a través d’una aplicació de mòbil. L’usuari detalla el lloc de recollida i la destinació i es tanca un preu que es paga amb targeta de crèdit. Aquest és el principal avantatge d’aquest servei, detalla el director general de Cabify, Oriol Leandro, que explica que “l’usuari viatja tranquil, no estàs pendent del que hauràs de pagar, de si tens prou efectiu a la butxaca o no, que saps que no hi haurà cap mena de recàrrec”. El client a través de l’aplicació també pot detallar l’emissora de ràdio que vol escoltar i la temperatura que vol que tingui el cotxe. A més, els usuaris es poden connectar de forma gratuïta a la wifi de dins el vehicle.

Aquest servei es va implantar a Barcelona el desembre del 2016 i des de llavors la demanda no ha parat de créixer, l’utilitzen tot tipus de persones, des d’empresaris, fins a joves que surten de festa i no volen agafar el seu cotxe, i també pares per portar els fills a l’escola. Van començar amb 50 vehicles i la intenció és multiplicar per 10 aquesta xifra abans no acabi aquest any.

Una altra opció per moure’s per la ciutat és el lloguer d’un cotxe sense conductor. Bluemove n’és un exemple. Tenen 70 vehicles repartits en diferents pàrquings. Els usuaris l’han de reservar a través del mòbil i el van a buscar a l’aparcament. Amb una targeta intel·ligent, que se’ls facilita, obren el vehicle i, a dins, hi troben les claus. Paguen per quilometratge i temps. Fa només tres mesos que es van instal·lar a Barcelona, després de funcionar a Madrid i Sevilla. Els responsables asseguren que aquest servei suposa una reducció de l’impacte mediambiental perquè calculen que el cotxe de lloguer elimina entre 13 i 15 vehicles privats i, a la vegada, suposa “una reducció de les despeses tant del particular com de l’empresa ja que el vehicle privat comença a ser rendible a partir dels 1.000 quilòmetres al mes”, ho explica Blanca de Balenzó, responsable de Màrqueting de Bluemove.

Aquest servei també existeix amb vehicles de particulars. La plataforma SocialCar posa en contacte oferta i demanda a través d’un portal web, va ser la primera plataforma que va sorgir a l’estat de lloguer de vehicles privats. Actualment, tenen 200.000 usuaris actius. El que fan és agregar les ofertes dels particulars i els interessats es posen en contacte amb ells directament. Perquè l’activitat es pugui fer d’una forma totalment segura i eficient, SocialCar s’encarrega de les gestions administratives. Calculen que cada propietari obté uns 3.000 euros anuals per llogar el seu cotxe.

A banda del lloguer d’un cotxe a temps parcial també existeixen plataformes per compartir el cotxe, com BlaBlaCar. Però en aquest cas, s’utilitza per a trajectes més llargs, per desplaçar-se fora de la ciutat.