Després d’anys d’espera, el corredor del Mediterrani estarà en servei el 2021, amb les obres pràcticament acabades. Ho ha anunciat el ministre de Foment, José Luis Ávalos, en un acte amb més d’un miler d’empresaris que reivindiquen aquesta infraestructura. Ávalos ha explicat que “estem en la recta final” i que el que queda és un “impuls merament tècnic, perquè la part financera ja està coberta“. El ministre s’ha mostrat confiat que, d’aquí a dos anys, les obres s’hauran acabat i els trens d’alta velocitat ja circularan entre Franca i Algesires.

El Govern espanyol treballa amb la previsió que tots els trams s’hagin licitat el març del 2019, amb excepcions puntuals. L’anunci escurça els terminis previstos fins ara, que apuntaven que la connexió entre Almeria i la frontera francesa estaria enllestida el 2023, i que l’arribada fins a Algesires s’hauria completat dos anys després, el 2025. De moment, només s’han completat al 100 % quatre dels 14 trams en què es divideix la infraestructura.

L’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), que ha convocat l’acte, vol reivindicar els beneficis que creuen que la infraestructura aportarà, tant en l’àmbit econòmic com social. De fet, el ministre de Foment ha afirmat que, quan estigui operativa, ajudarà a augmentar la competitivitat dels territoris per on passarà. Ávalos considera que “la connexió amb Europa és fonamental” i per això ha assegurat que treballen amb el govern francès perquè col·labori a fer-lo realitat.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha celebrat l’entrada en funcionament del corredor el 2021. Tot i això, Calvet n’ha lamentat els retards i ha demanat que es concretin les connexions d’aquest corredor amb les terminals logístiques i amb els ports de Barcelona i Tarragona. En aquest sentit, el conseller ha reclamat que la infraestructura “serveixi pel que ha funcionar, que és per fer més competitiva la nostra economia i connectar-la amb el món”.

A la trobada, que s’ha fet al Palau de Congressos, hi han assistit empresaris de diverses comunitats per on ha de passar el corredor del Mediterrani. Han tingut el suport també de patronals i cambres de comerç, com la de Múrcia o Foment del Treball. De l’àmbit institucional, hi han acudit, a més del ministre i el conseller de Territori i Sostenibilitat, els presidents valencià, Ximo Puig, i murcià, Fernando López Miras.