La patrulla de paisà avisa de la infracció. En aquest cas una moto que circulava gairebé 30 quilòmetres per hora més ràpid de la velocitat permesa en aquest punt de la ronda litoral. "Casco negro, matrícula xxxx, iba a 96km/h" És llavors quan dos agents amb motocicletes intercepten el conductor i el porten fins al control. Allà se li tramita la multa. Controls com aquest seran més freqüents a Barcelona durant els propers 10 dies. Tot i que es poden situar a qualsevol punt de la ciutat, es prioritzaran les vies de velocitat 30. "S'ha detectat que durant l'estiu, com a conseqüència de la reducció del nombre de vehicles circulant, molts conductors incrementen la velocitat. Per això, la campanya de la Guàrdia Urbana es mantindrà fins el 29 d'agost." XAVIER ROIG, sotsinspector de la Guàrdia Urbana "És la tercera causa d'accidentalitat de l'any passat." La tercera causa darrere de conduir sota els efectes de l'alcohol i les drogues i el mal estat de la calçada. El 2013 hi va haver 71 accidents com a conseqüència d'un excés de velocitat. Aquest any ja s'han posat prop de 100.000 denúncies, un 11% menys que el mateix període de l'any passat. Segons la Guàrdia Urbana, és una bona notícia, que demostra que cada cop són més els conductors conscients del perill de córrer a la carretera.

Més controls a les zones 30

Durant l’estiu, la fluïdesa del trànsit a les vies barcelonines fa que molts vehicles circulin per sobre de la velocitat permesa. Coincidint amb aquesta tendència, la Guàrdia Urbana ha iniciat una campanya de conscienciació als conductors que es fa en col·laboració amb el Servei Català de Trànsit. Els agents destaquen que motoristes, ciclistes i vianants són els col·lectius més vulnerables i que, en casos de sinistres, una velocitat més alta suposa lesions més greus. La campanya, que es farà sobretot a les zones 30, ha començat el 18 d’agost i es tancarà el dia 29.

L’excés de velocitat, tercera causa d’accidents

Segons les dades de 2013, conduir per sobre de la velocitat permesa és la tercera causa indirecta de sinistres a la ciutat (92), per darrere de l’alcoholèmia (174) i de la calçada en mal estat (93). En menor mesura, les drogues (7) i l’estat de la senyalització (3) també provoquen alguns sinistres.

Durant els primer semestre de l’any s’han interposat 95.526 denúncies per conduir amb excés de velocitat.