Els accessos a la ciutat han estat estretament controlats en el primer dia de l’entrada en vigor del nou confinament municipal que, en principi, durarà del 7 de gener al 17 de gener.

La Guàrdia Urbana s’ha encarregat aquest dijous dels principals accessos viaris a la ciutat, com a la ronda del Litoral, en els trams que absorbeixen el trànsit procedent dels municipis del Llobregat. Els Mossos d’Esquadra han fet el mateix, en altres vies que connecten la ciutat amb altres punts, com ara la Gran Via, en la frontera amb l’Hospitalet de Llobregat.

En tots els casos, tant la policia catalana com la barcelonina, han triat controls dinàmics d’una durada de mitja hora, cosa que permet cobrir el màxim d’accessos en un temps relativament curt.

Controls a les estacions de tren

Les estacions de tren també han estat objecte dels dispositius policials, tal com ja va passar amb l’inici de la segona onada dels contagis. Els Mossos d’Esquadra han establert controls, també dinàmics i mòbils per la xarxa ferroviària, a les principals estacions de Renfe i de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). A Renfe, la instal·lació triada ha estat l’estació de Sants, on els agents han compaginat els accessos a les línies de Rodalies i de trens regionals amb les línies de l’AVE.

Pel que fa a FGC, els controls s’han establert a les estacions de Catalunya i Provença, abraçant les línies que connecten la ciutat amb el Vallès.

258 controls en un dia

En el conjunt de Catalunya, tant els Mossos d’Esquadra com les policies municipals han dut a terme 258 controls en els accessos als municipis i a les principals vies del país, i la previsió és que els mantinguin durant els propers 10 dies. El Procicat restringeix les sortides dels municipis, amb tres excepcions: anar a la feina o a l’escola, tenir cura de persones dependents, o un desplaçament per raons d’urgència.

En tots tres casos s’haurà d’acreditar degudament la veracitat de la causa del desplaçament i acompanyar-lo d’un certificat d’autoresponsabilitat. I recordem que, al marge d’aquestes restriccions, continua vigent el toc de queda nocturn entre les 22 h i les 6 h.