Aquest nou protocol busca que tant els ciutadans com especialment els operadors de transport públic es puguin organitzar. Les mesures de restricció de vehicles s’aplicaran a partir d’aquest divendres, 1 de desembre, quan entri en vigor l’acord a què van arribar el març passat la Generalitat, l’Àrea Metropolitana i els ajuntaments afectats, entre els quals hi ha el de Barcelona. Es calcula que quan s’apliqui es podran reduir un 18 % les emissions.

Pel que fa a les restriccions de trànsit que la Generalitat havia anunciat en l’Àmbit-40 (que afectaven els turismes matriculats abans de l’any 97 i les furgonetes anteriors a l’octubre del 94 en 40 municipis de l’àrea metropolitana), de moment no es podran aplicar perquè cal una modificació del reglament de circulació que depèn de la DGT i que encara no s’ha fet. Des de Territori i Sostenibilitat, però, sí que han avançat que hi ha diversos municipis que estan estudiant aplicar mesures restrictives en les carreteres locals sobre les quals són competents.

Nova pàgina web amb informació ciutadana

En cas de restriccions de trànsit s’avisarà la ciutadania a través dels mitjans de comunicació, de les xarxes socials i de totes les eines que la Generalitat té a l’abast, entre les quals hi ha un nova pàgina web (www.airenet.gencat.cat). En aquest web el ciutadà hi trobarà tota la informació sobre les restriccions de trànsit així com un sistema de símbols que l’avisaran de la situació de cada moment. Es tracta d’uns núvols de colors: el blau quan no hi ha cap avís actiu; el groc quan s’activi l’avís preventiu; el taronja quan es declari l’episodi de contaminació, i el vermell, que indica que aquest episodi va acompanyat de restriccions de trànsit.