Posats a imaginar les noves Glòries, posem-hi una nòria. És la idea d'un dels equips d'arquitectes per a la nova plaça. Però no són els únics. Aquesta altra proposta també hi dibuixa una gran roda al centre. Entre els deu equips, idees variades: des d'un gran parc central a l'estil novaiorquès, a aquesta proposta amb arbres compactes a una banda i una plaça dura a l'altra. La imaginació ha dut un dels equips arquitectes a situar un gran llac al centre de les Glòries. Idea vistosa, com també aquesta altra, que crea un passeig-mirador elevat per divisar la nova plaça des de les altures. ALBERT CIVIT, gerent adjunt d'Urbanisme "... Un jurat format per experts en la matèria i representants veïnals escollirà ara quina de les deu idees els agrada més. La deliberació es farà pública el 14 de febrer. Aleshores s'encarregarà a l'equip guanyador la redacció d'un avantprojecte, que podrà no coincidir al cent per cent amb la seva proposta inicial. Caldrà que es compleixin els criteris que va posar l'Ajuntament i que cada equip ha interpretat una mica a la seva manera. És el cas, per exemple, dels equipaments. N'hi ha que els dibuixen al perímetre aprofitant espais avui ja existents. D'altres els col·loquen en edificis nous alts, baixos o els fan entrar al mig de la plaça. Aquestes són les idees per Glòries, ara cal concretar.

Els 10 estudis que han presentat la proposta van ser seleccionats d’un total de 55 equips que optaven al concurs. La tria la va fer un jurat presidit per l’arquitecte Jaime Lerner i format per 12 experts de diferents disciplines i dos representants veïnals. Per a la tria es va tenir en compte si els projectes fets en altres indrets s’havien integrat bé a la trama urbana.

A partir de trobades amb els responsables del consistori i veïns i entitats de l’entorn de la plaça, els 10 estudis han presentat ara els treballs de manera anònima. Aquest divendres s’ha fet a l’empresa municipal Bimsa l’acte formal d’obertura de les propostes dels participants. Segons el consistori, la reforma busca “garantir la nova centralitat de la plaça, ordenar-ne la mobilitat fomentant el transport sostenible, maximitzar l’espai verd i reordenar equipaments i habitatges” previstos en el plantejament de l’espai.

El mateix jurat que va fer la tria de les propostes serà l’encarregat de dir quina de les 10 idees s’ajusta millor a la nova reforma de la plaça. L’equip guanyador haurà de fer les adaptacions que es considerin necessàries per tal de tirar endavant el projecte definitiu.

Aquestes són les 10 propostes finalistes. La previsió és que les maquetes s’exposin públicament al Barcelona Disseny Hub un cop emès el veredicte definitiu.