El districte de Sants-Montjuïc se suma a la pacificació dels carrers que, a poc a poc, s’està estenent per molts barris de la ciutat. L’eix de Creu Coberta i la seva continuació, el carrer de Sants, es tancaran al trànsit un cap de setmana al mes i també s’hi imposarà una reducció de la velocitat.

Aquesta serà la primera via de la xarxa bàsica a transformar-se en un carrer amb un límit de 30 km/h, una mesura que l’Ajuntament veu necessària per millorar la mobilitat dels vianants i reduir l’accidentalitat. Els comerciants de la zona valoren positivament la iniciativa: “Havia de passar tard o d’hora perquè hi ha molta pol·lució, els negocis s’embruten de tota la pols que es genera i reduir la velocitat és un tema de seguretat”, afirma Joan Galimany, de la pastisseria Kessler Galimany.

Per garantir que els conductors respectin el límit de 30 km/h, s’hi instal·laran coixins berlinesos a la calçada, s’hi faran passos de vianants elevats, hi haurà senyalització amb semàfors i també s’hi col·locaran radars pedagògics i sancionadors.

Un cap de setmana al mes: Obrim carrers

A més, al març començarà el projecte Obrim carrers en aquesta via. Això vol dir que el primer cap de setmana de cada mes es tallarà el trànsit dels carrers de la Creu Coberta i de Sants, entre la plaça d’Espanya i el carrer d’Arizala. Aquesta proposta, segons diuen, podria incentivar el comerç de la zona.

L’objectiu de l’Ajuntament és que Obrim carrers permeti que tota la via estigui a disposició del veïnat per poder passejar, jugar i fer esport o activitats comunitàries.

Què n’opinen els veïns?

Els veïns veuen amb bons ulls la iniciativa, però tenen alguns dubtes. Per exemple, volen saber què passarà amb els autobusos: “Les persones amb problemes de mobilitat on hauran d’anar a buscar els autobusos i on podran baixar?”, es planteja Jordi Clausell, de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs. L’entitat demana que el consistori escolti els dubtes dels veïns i doni una resposta.