carril bici

Aquest dilluns, 9 de novembre, comencen les obres per construir un nou carril bici al passegi de la Zona Franca. Anirà des de la plaça d’Ildefons Cerdà fins al carrer dels Motors. Tindrà dos carrils unidireccionals d’1,8 quilòmetres cadascun situats a cada extrem de la via, al costat de la vorera. També es reordenaran la resta d’elements per garantir la convivència. Entre el trànsit rodat i el carril bici hi haurà un carril de serveis on es col·locaran els contenidors, parades d’autobús, aparcaments de bicicletes, zona de càrrega i descàrrega i places d’aparcament.

Segons l’Ajuntament, es tracta d’una infraestructura d'”importància rellevant” tant a “escala metropolitana com local”. Aquesta nova via ciclista afegeix 3,6 quilòmetres a la xarxa existent. Connectarà amb els carrils bici de la banda muntanya de la Gran Via i amb el del carrer de la Mineria. Pel sud, s’unirà als carrils bici del carrer dels Motors i el carrer A de la Zona Franca.

Els treballs es faran majoritàriament de dia i, puntualment, de nit. Durant les tasques s’ocuparà un carril de circulació entre setmana, i els caps de setmana se n’ocuparan dos. En tot moment es deixarà almenys un carril de circulació lliure per al trànsit rodat. Està previst que les obres s’allarguin fins al mes de gener del 2021.

Un carril bici que ve de lluny

El carril bici del passeig de la Zona Franca arriba amb anys de retard. A més, el projecte ha patit diversos canvis. Inicialment s’havia de fer a la mitgera del passeig, model que va haver-se de canviar perquè obligava els ciclistes a fer ziga-zaga per esquivar les palmeres. La comunitat ciclista de la ciutat va rebutjar aquell model. Finalment s’ha optat pels carrils bici laterals i unidireccionals protegits de la circulació i sense envair la vorera.

L’execució del projecte arriba just quan l’Ajuntament ha ampliat la xarxa de carrils bici de la ciutat. Es tracta d’una estratègia que vol, d’una banda, potenciar els mitjans de transport sostenible i, a més, permetre modalitats de transport que afavoreixin la distància social per la pandèmia del coronavirus.