La nova concepció del sistema de tarifes de Barcelona entra definitivament en funcionament amb l’entrada en vigor de la T-Familiar, una nova targeta integrada de transport públic creada per l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità) i que s’afegeix a les noves targetes T-Usual i T-Casual, que a partir d’aquest diumenge, 1 de març, passa a ser unipersonal.

La T-Familiar és un bitllet multipersonal enfocat principalment a les famílies catalanes procedents de comarques que venen ocasionalment a la ciutat, tot i que la pot adquirir qualsevol grup de persones. El títol inclou un total de vuit viatges que es poden validar consecutivament (a diferència de la T-Casual) i caduca 30 dies després de la primera validació. Un fet que ha provocat queixes dels usuaris potencials. El preu del bitllet va dels 10 € als 42 euros, si són sis zones. La resta costen 19 €, les 2 zones; 27 €, les 3 zones; 35 €, les 4 zones, i 40 €, les 5 zones.

Una targeta fruit de les queixes?

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va anunciar la creació del bitllet T-Familiar una setmana després que s’anunciessin les noves tarifes. I també, pocs dies després que naixés una plataforma en contra de la T-Casual i per recuperar la T-10. De fet, algunes persones que han viatjat en transport públic aquest diumenge no coneixien aquest títol ni sabien quan entrava en vigor. A més, hi ha usuaris que consideren que no els sortirà a compte adquirir-la, perquè la seva validesa —30 dies—, és molt curta. Es tracta d’una targeta que es pot trobar a la segona pantalla de les màquines expenedores de bitllets.

Adeu definitiu a la T-10

Amb l’entrada en vigor de la T-Familiar, la T-10 ha deixa d’estar operativa i ha desaparegut del sistema de tarifes. La T-Casual també pateix modificacions: deixa de ser multipersonal, és a dir, només la pot utilitzar una persona.

Els usuaris que encara tinguin una T-10 sense utilitzar, tenen la possibilitat de bescanviar-la als punts d’atenció al client de TMB. En aquests casos s’haurà d’abonar sempre la diferència de preu del nou títol que es vulgui adquirir.