L’històric autobús Tilling Stevens, de l’any 1924, ha sortit aquest dijous de les instal·lacions del Triangle Ferroviari de TMB per ser restaurat en els propers mesos. El xassís i la carrosseria d’aquest vehicle —un dels més emblemàtics que té la Fundació TMB— s’han transportat primer a un taller de desamiantatge, on una empresa acretitada en retirarà els elements amb amiant. Aquest serà el pas previ per al procés de restauració integral del vehicle, que està previst que s’allargui menys d’un any.

El vehicle es troba actualment en dues parts separades, el xassís i la carrosseria, amb el motor original en bon estat i amb els comandaments i elements funcionals de fàbrica, com les manetes i els miralls retrovisors. La feina de restauració consistirà a recuperar el màxim d’elements i reconstruir els que facin falta perquè l’autobús Tilling Stevens 3247 model T/S 3A estigui en condicions de circular. TMB hi invertirà 274.600 euros.

Un autobús híbrid… dels anys 20

El Tilling Stevens és un autobús que data de l’any 1924, i és un dels cinc vehicles més antics dels 60 que formen la col·lecció de la Fundació TMB. És, de fet, l’únic Tilling Stevens que es conserva a l’estat espanyol. El més peculiar és el seu motor híbrid de petroli i elèctric, tot un precursor de les propulsions híbrides dels vehicles actuals. També en destaquen el xassís de fusta, les rodes massisses i el fet que el volant de conducció és al costat dret.

Compte enrere per tornar als carrers

La reconstrucció del Tilling Stevens 3247 s’emmarca en la commemoració del centenari de la implantació definitiva del servei d’autobús a Barcelona, que va tenir lloc el 1922 (després de l’experiència truncada de La Catalana, el 1906). Està previst que el vehicle es pugui exhibir i torni a circular pels carrers de Barcelona l’any 2022, en els actes de celebració d’aquest centenari.