L’afluència als cementiris de la ciutat s’incrementa notablement durant la festivitat de l’1 de novembre. Una cita, enguany marcada per l’esfondrament de nínxols al cementiri de Montjuïc el passat 17 de setembre. Una afectació que encara porta cua perquè resten per identificar una vintena de cossos. Aquest dimecres s’han acostat fins els Cementiris de Barcelona un total de 95.000 persones.

Una tàpia d’obra indicava aquest dimecres que alguna cosa ha trencat amb la quotidianitat del cementiri de Montjuïc. És el mur que limita la zona de nínxols afectada per l’esfondrament de mitjan setembre, i que ha marcat la diada de Tots Sants. “Sabíem que es va esfondar a prop del nostre nínxol”, assegura la Marina, que apunta que la zona afectada, al vial de Sant Antoni Abad, “els blocs pateixen d’humitat”.

Aquest és un dels arguments de la demanda que preparen algunes de les famílies afectades per aquell esfondrament: el mal estat de conservació. Un fet que desmenteix Cementiris de Barcelona. El director general de la companyia, Jordi Valmaña, assegura que les instal·lacions “estan ben mantingudes, d’acord amb el pla d’onversions”, i recorda respecte la demanda que “els afectats tenen tot el dret a presentar-la”.

Mentrestant, un grup d’antropòlegs contractat per Cementiris de Barcelona segueix treballant per identificar els cossos que es van veuer afectats per l’esfondrament. Valmaña apunta que “dels 68 cossos afcetats, ja queden només una vintena per identificar“, i assenyala que aquest procés estarà resolt “en poques setmanes”.

Un dia per al record

Es calcula que 95.000 persones han visitat aquesta Diada de Tots Sants els cementirs de la ciutat. La majoria d’usuaris ho han fet per tradició, perquè hi tenen familiars o amics molt propers enterrats, o perquè és el dia en què la família s’acosta al cementiri.

Arribar-hi ha estat un dels objectius de molts dels usuaris que van optar pel cotxe particular. “Ens hem trobat l’accés del passeig de la Zona Franca i hem hagut d’entrar per la ronda del Litoral, i hi havia molta caravana”, explica un conductor que, apunta que ha triat cotxe “perquè hem vingut tota la família”. Altres han triat el transport públic, i s’ho han convinat “agafant el metro fins a la plaça d’Espanya, per després pujar a Montjuïc amb la llançadora” que surt d’Espanya, comenta una usuària.

Per aquesta diada, TMB ha reforçat el servei d’autobús, amb les línies 21, 102, 103, 104 i 107, que comuniquen amb els cementiris. En el cas de la Línia 103, que va de Montcada i Reixac al cementiri de Collserola, i la 104,  que va de Fabra i Puig al cementiri de Collserola, ha tingut més vehicles. El 107 ha allargat l’horari fins a les 18 h.