Pujar a Vallcarca en bicicleta des de la plaça de Lesseps és, a banda d’una pedalada considerable, força complicat des del punt de vista de la seguretat. Els ciclistes han de conviure a la calçada amb els vehicles motoritzats perquè no hi ha carril bici. Aquest problema de convivència es resoldrà aviat perquè al novembre començaran les obres per crear un nou carril bici de pujada.

La nova via connectarà amb el carril bici que ja existeix, a tocar del carrer d’Esteve Terrades, en funcionament des del 2018 i que arriba fins a la ronda de Dalt. Quan es va fer aquest primer tram, alguns veïns s’hi van mostrar en contra davant la pèrdua d’aparcaments i la reducció d’un carril de circulació. Aquests dos fets tornaran a donar-se.

carril bici vallcarca

S’eliminarà un carril de circulació de vehicles

El nou carril bici va ser una demanda veïnal presentada als pressupostos participatius que finalment no va tirar endavant. Però l’Ajuntament ha decidit impulsar-lo igualment. Per això, l’estudi encarregat ha conclòs que la millor manera per dur-lo a terme és ubicar-lo al costat dels cotxes de pujada, a tocar de la vorera de la banda Besòs.

Tot plegat comportarà eliminar un carril de circulació de baixada, a la banda Llobregat, i suprimir algunes places d’aparcament, de l’àrea verda i de motos. Els carrils de pujada es mantindran igual per no alterar el servei de bus. “Hem trobat una solució que permeti mantenir molts dels serveis actuals que hi passen”, explica Jordi Farriol, conseller de mobilitat de Gràcia.

No hi haurà continuïtat del carril bici de baixada

Amb aquesta actuacó, però, el carril bici de baixada no tindrà continuïtat cap a la plaça de Lesseps i els ciclistes hauran de seguir convivint amb els vehicles motoritzats. “En pujada, les bicicletes necessiten un espai propi que no sigui conviure amb la resta de vehicles, però de baixada, amb els pendents, la convivència és més factible”, sentencia Farriol.