L’anunci l’ha fet el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda, que ha remarcat que el nus del Llobregat, i en concret la B-23 i la ronda, eren fins ara una barrera que “impedia” connectar Barcelona amb el Baix Llobregat. El nou carril bici passa per sota la ronda de dalt, i esquiva per un túnel els diferents enllaços entre les carreteres que integren el nus del Llobregat.

El vial té una llargada de poc menys d’un quilòmetre, i una amplada mínima de tres metres i vuitanta centímetres. En total, 8.283 metres quadrats de superfície que també inclouran dues àrees de descans amb petits miradors. Hi conviuran vianants i ciclistes, encara que els espais hi estaran diferenciats.

Les associacions ciclistes celebren que s’impulsin noves vies pedalables, però tant Amics de la Bici com l’associació Bicicleta Club de Catalunya critiquen que sigui un espai compartit entre els qui van a peu i els qui es mouen en bicicleta. Carles Benito, membre de la segona entitat, assegura que la infraestructura s’ha fet “des del punt de vista del vianant”, però que “no s’ha tingut gaire en compte la bicicleta”. En aquest sentit, es queixa que, per esquivar les carreteres que hi ha, la via té pendents que els dificulten la circulació.

Objectiu: una xarxa de carrils bici de més de 400 quilòmetres

El carril que uneix Barcelona i Esplugues és una de les apostes fonamentals del projecte Bicivia, però no el primer que permet connectar Barcelona amb municipis adjacents. A l’altra punta de la ciutat, ja funciona el que va fins a Sant Adrià del Besòs. El projecte, que es preveia enllestir l’estiu passat, està finançat per l’AMB i els ajuntaments de Barcelona i Esplugues de Llobregat,

L’objectiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona és crear una xarxa pedalable de més de 400 quilòmetres. Per aconseguir-ho s’han previst nou eixos principals que travessen l’àrea metropolitana tant verticalment com horitzontalment i que permetran arribar en bicicleta fins a ciutats com Montcada i Reixac, Sant Andreu de la Barca o Castelldefels. D’aquesta manera, s’aposta per una mobilitat més sostenible i que ajudi a reduir la contaminació.