Aquesta setmana, la Guàrdia Urbana intensificarà els controls dels vehicles de mobilitat personal, com per exemple els patinets elèctrics. Ho ha confirmat en una piulada la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, que ha recordat alguns aspectes del reglament per aquests ginys.

L’objectiu d’aquesta campanya és vetllar perquè compleixin la normativa i reduir accidents a la via pública.

  • Des de la regulació del 2017, a Barcelona està prohibit circular en patinet elèctric per la vorera i les àrees de vianants, una de les infraccions que acumula més denúncies.
  • Pel que fa a la velocitat, fins ara no es podien superar els 30 km/h, una limitació que des del 2 de gener la DGT redueix a 25 km/h.
  • Tampoc no es pot circular amb més d’un passatger per patinet.

La majoria d’usuaris consideren que establir una normativa i aplicar-la és important per evitar accidents. “Amb tanta gent fent servir un mateix transport és necessari que hi hagi un control, sinó és un caos”, explica l’Hellen, usuària de patinet elèctric des de fa mesos.

Nous productes per als patinets

A més, la intenció de l’Ajuntament és que a partir del 2022 sigui obligatori disposar d’una assegurança i dur sempre casc si es circula en patinet. Aquest fet ha provocat que algunes empreses introduïssin nous productes com, per exemple, assegurances per a patinets elèctrics. Javier Bosch, CEO d’Assegurances Cleverea, explica que tenen un producte per a vehicles de mobilitat personal, bicicletes i patinets, que cobreix el conductor en cas d’accident i també el robatori o els danys al vehicle.

Confirmen que hi ha demanda i que en països com França també és obligatori disposar d’assegurança per circular en patinet. Bosch explica que, a Barcelona, en un mes i mig s’han contractat entre 150 i 200 assegurances per a bicis (30 %) i patinets (70 %). Les que cobreixen responsabilitat civil i accidents personals són les més demandades i els preus oscil·len entre els 2 i els 3,5 € al mes. En cas d’afegir cobertures de danys al vehicle o robatori, el preu puja fins als 7-9 € al mes, en funció del vehicle.