ANTONI PLASENCIA, director general de Salut Pública "Transmetre informació bàsica entenedora sobre una cosa que tots donem per entés i que, de vegades, fins i tot pot fer vergonya a algun pare o mare demanar-ho perquè se suposa que tothom ho sap. Doncs no, nosaltres asumim que no tothom té perquè saber-ho." JOSEP PÉREZ MOYA, director Servei Català de Trànsit "En l'àmbit urbà són recorreguts molt curts, però s'han de cordar igualment. No perquè sigui un recorregut curt hem de dir, deixem-ho."
El 70% de les morts infantils en accidents de trànsit es podrien evitar si s’utilitzessin els sistemes de retenció adequats.
És per aquest motiu que s’ha impulsat la campanya que consta d’un vídeo i un fullet informatiu. Aquest material s’enviarà, a partir de l’estiu, als centres d’atenció primària que seran els encarregats de transmetre la informació a les famílies. L’objectiu principal de la campanya és informar els pares dels diferents grups de sistemes de retenció infantil (SRI) que hi ha al mercat i la manera correcta d’utilitzar-los.
Dades bones però insuficients
Els responsables de trànsit insisteixen que les dades d’utilització dels SRI -obligatoris des de 2004- són bones però encara insuficients. El 91,9% dels menors de 0 a 14 anys utilitzen aquests dispositius sempre que viatgen en automòbil per vies interurbanes, però el percentatge baixa al 83,4% en els desplaçaments en zona urbana. El seu ús també és superior entre els més petits i decau en la franja d’edat compresa entre els cinc i els nou anys.