El 17 d’agost se celebra el Dia Mundial del Vianant, instaurat per l’OMS en memòria a la primera víctima mortal atropellada per un vehicle a motor. Per commemorar la cita, l’organització Stop Accidents s’ha mobilitzat aquest dimarts a diferents passos de vianants de Barcelona per donar recomanacions —en forma de punts de llibre— per circular a peu que ajudin a evitar accidents.

Stop Accidents ha estat repartint punts de llibre a plaça d’Espanya, plaça de Tetuan i Hospital Clínic per recordar els vianants alguns consells de circulació viària
Prendre consciència que som els més vulnerables, i respectar els espais, que sigui una ciutat per la convivència
Lilo Villasante, Stop Accidents

A Catalunya, el 2020 van morir 105 persones a la carretera, de les quals 11 van ser ciutadans que anaven a peu, és a dir, un 10,5 % de les víctimes. Des de Stop Accidents han volgut remarcar que els vianants són un dels col·lectius més vulnerables a la via pública. I per això demanen que siguin responsables, ja que a vegades creuen que tenen preferència davant dels vehicles només pel fet d’estar en zones per a vianants.

El mòbil, la principal causa de distracció

En els últims anys, el nombre de víctimes a peu ha augmentat, un fet que preocupa a Stop Accidents, així com l’increment d’incidents per culpa dels “vianants digitals”, “que no veuen més enllà del mòbil fins que ja estan enmig de la calçada”.

Ens preocupen els vianants digitals, que no veuen més enllà del mòbil fins que ja estan enmig de la calçada
Lilo Villasante, Stop Accidents

Precisament, Barcelona en els darrers anys ha apostat per reduir el trànsit i prioritzar les zones per a vianants, traient carrils de cotxes. Des de Stop Accidents, però, remarquen la importància que cadascun dels col·lectius prengui consciència i respecti a la resta, ja que a les ciutats han de conviure-hi tots, i cada vegada en són més, entre cotxes, bicicletes, patinets i vianants.