Trenscat.cat és “la web dels trens de Catalunya”. El seu creador, Bernat Borràs, ha fet un esforç per convertir-la en un portal amb informació detallada de totes les xarxes ferroviàries del país i també moltes d’estrangeres. Conté, per exemple, un índex alfabètic de totes les estacions de tren, metro, tramvia, funicular i telefèric que hi ha a Catalunya, i n’explica la història, traçat, trens que hi circulen i tot de detalls curiosos. Pel que fa a informacions de servei, pot resultar més útil recórrer al web de l’associacio per la Promoció del Transport Públic (PTP) o a les empreses operadores com Renfe i FGC.

Caçadors de trens

Però la blogosfera ferroviària està plena d’aficionats als trens que comparteixen la seva dèria mitjançant la xarxa. Acostumen a relatar excursions -de vegades en solitari però també col·lectives- a determinades estacions o zones de vies on descobrir models diferents de locomotores i vagons. Fotografiar-los i penjar-los al blog, degudament identificats, és la forma d’incorporar-los a la col·lecció. Alhora, permeten a la resta, ferroviaris o no, aprendre una mica més d’aquest món i gaudir d’imatges sovint atractives, no només pel “material rodant” sinó també pels paisatges pels què transiten.

L’autor de Trenscat té també un blog on explicar aquestes “caceres”, però n’hi ha molts més. Entre els que més s’actualitzen últimament hi ha Passió pels trens, Ferrofoto i el blog d’Aleix Cortés.

En via morta

Marc Duque és el Trenero de Barcelona, però des de l’any passat no publica noves descobertes ferroviàries al blog. Durant el 2009, però, va transmetre la seva afició pels trens a Trenerina, una de les poques dones interessades a descobrir la gran varietat de combois que circulen per la xarxa ferroviària. També fa mesos que no actualitza el blog Alejandro León, l’autor de Trens de Barcelona, que entre 2008 i 2009 va ressenyar una gran varietat de ferrocarrils, també en vídeo.

N’hi ha que abandonen el blog i d’altres que opten per traslladar-lo al web de fotografies Flickr. Al cap i a la fi el que volen mostrar són sobretot imatges, acompanyades d’un text molt breu per identificar el tren que hi veixem. És el cas d’en Martí Tudela, que va deixar el seu Subway World per seguir publicant les fotos en aquesta galeria a Flickr. El creador del Blog de Renfe 592 també ha optat recentment per traslladar-se a la xarxa fotogràfica de Yahoo! (i es deixarà alguns seguidors pel camí, perquè l’adreça de Flickr que ha deixat indicada al blog no és correta!).

Per parar un tren

Altres blogs ferroviaris que trobem enllaçats des dels anteriors són el de l’Ignasi Jayme (Ferrotren), el d’en Jordi F. (Renfe 463-201), en Pol Llopart (FerroBloc) o l’Oriol Tomàs, que com que és de Vic ha posat al seu weblog el nom de la línia de Rodalies que uneix aquesta ciutat amb Barcelona.

Hem volgut fer un recull dels blogs ferroviaris més importants, almenys, a l’àrea metropolitana de Barcelona. Però segur que ens n’hem deixat molts, que agrairem que ens ressenyeu als comentaris d’aquesta informació. També hi ha blogs especialitzats en trens determinats com ara el Talgo [1] [2]. Dels que tracten sobretot la xarxa de metro i tramvia de la ciutat, en tornarem a parlar.

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.