L’Ajuntament de Barcelona prepara talls de carrers a Montjuïc per evitar que la muntanya s’utilitzi com una drecera de la ronda del Litoral o la Gran Via. Per això, planteja prohibir la circulació de cotxes en tres punts molt concrets: el carrer dels Jocs del 92, el tram del passeig Olímpic que envolta l’estadi i un tros de l’avinguda de Miramar. La mesura, que va avançar el diari ‘Ara’, encara no té data d’implantació, però la intenció és tallar els carrers els dies laborables de 7 a 19 h. Només hi podran passar busos, taxis, bicicletes i serveis.

Segons les mesures que ha fet l’Ajuntament, cada dia passen per Montjuïc uns 12.000 vehicles, dels quals un 37 % utilitzen la muntanya com a via de pas (els caps de setmana baixa al 12 %). El pla s’ha de verificar al Consell de la Muntanya de Montjuïc previst per al 15 de novembre. De moment, s’està explicant als consells de barri de les zones més properes a la muntanya.

Montjuïc no pot ser la drecera de molta gent de la ciutat que en comptes de passar pel Paral·lel o la ronda passen per la muntanya a tota hòstia”
Marc Serra, regidor de Sants-Montjuïc

Després del primer confinament, la primavera del 2020, el consistori ja va tallar l’accés en cotxe a Montjuïc els festius i caps de setmana per facilitar la pràctica esportiva i caminar. La intenció ara no és posar un policia a cada carrer, sinó enviar un missatge que Montjuïc no ha de ser una via de pas.

Excepcions per als veïns més propers

En l’últim Consell de Barri del Poble-sec, el regidor Marc Serra es va mostrar obert a estudiar excepcions per als veïns dels barris més propers a la muntanya, sobretot en el tram de l’avinguda de Miramar, que es vol restringir a la circulació. També va posar com a exemple el cas de les famílies de les escoles Bosc de Montjuïc i Tres Pins, que els dies de pluja acostumen a portar-hi els infants en cotxe.

El districte de Sants-Montjuïc també va anunciar que la mesura no funcionarà quan hi hagi fires, concerts o actes extraordinaris per no afegir “més col·lapse” a la muntanya. A més, es treballarà amb els equipaments de la zona per facilitar-los la ruta per arribar als aparcaments esquivant les prohibicions. L’Associació de Veïns del Poble-sec demana limitar també el pas de vehicles d’autoescoles que utilitzen Montjuïc com a via de pràctiques. Serra es va comprometre a treballar-ho quan venci la concessió que tenen fins al 2027 per usar el Sot del Migdia.