MERCEDES VIDAL, regidora de Mobilitat "Creure que la ciutat pot ser diferent, podem ocupar el nostre espai públic d'una altra manera, podem fer les nostres ciutats més sostenibles amb una millora substancial de la qualitat de l'aire i sobretot, volem donar una imatge d'una ciutat feta amida de les persones" RICARD RIOL, president de Promoció del Transport Públic "La sensibilització és molt important per fer mesures de caràcter permanent. Perquè hem de complir la legislació europea de contaminació, hem de complir les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, hem de reduir la congestió, hem de potenciar el transport públic"
La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura se celebrarà entre els dies 11 i 18 d’octubre. Amb el lema europeu “Tria, canvia, combina”, s’hi abordaran noves formes de mobilitat alternatives al cotxe, per millorar la qualitat de l’aire, reduir la contaminació acústica o ajudar a prevenir accidents de trànsit. L’objectiu és fer que, per un dia, l’asfalt sigui per als vianants i no pels cotxes, segons ho ha resumit la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal. “Podem ocupar el nostre espai públic, podem fer les nostres ciutats més sostenibles, amb una millora substancial de la qualitat de l’aire. I sobretot, volem donar una imatge de ciutat feta a mida de les persones: de la gent que camina, de la gent que va amb bicicleta.”
Tall de ciutat a la Diagonal
En aquesta ocasió, es recuperarà el Dia sense Cotxes, que serà el 17 d’octubre entre les 10 del matí i les vuit del vespre. Es tallaran al trànsit un dels carrers principals de cada districte de la ciutat i també es farà un tall a escala “de ciutat”, que en aquest cas serà a l’avinguda Diagonal, entre el passeig de Gràcia i el passeig de Sant Joan. Això sí, només se’n tallarà totalment el tronc central, i els transports públics i els veïns podran circular pels laterals. Aprofitant els talls, les associacions i entitats de cada districte organitzaran activitats divulgatives per als veïns.
Amb motiu de la jornada, també s’organitzarà una bicicletada de 12 quilòmetres de recorregut el dia 11 d’octubre. I una cursa dels transports públics, el 19 d’octubre, en què els participants triaran la manera de desplaçar-se i al final del trajecte podran comparar el temps emprat i també els costos econòmics, en relació amb altres mitjans de transport.
Talls a carrers principals de tots els districtes
A Ciutat Vella els cotxes no circularan per la via Laietana entre l’avinguda de Francesc Cambó i el passeig de Colom.
A l’Eixample es tallarà el carrer del Consell de Cent entre Borrell i Vilamarí
A Sants-Montjuïc es tancaran trams de Consell de Cent i el carrer del Moianès.
A les Corts, l’avinguda de Madrid entre Guitard i Galileu.
A Sarrià – Sant Gervasi, no es podrà circular per l’avinguda de Sant Gervasi entre passeig de Sant Gervasi i Ronda del General Mitre.
Al districte de Gràcia en quedarà afectada la travessera.
A Horta-Guinardó es tallàra bona part del passeig de Maragall.
A Nou Barris, quedarà tancat el passeig de Verdum.
A Sant Andreu, quedarpa sense circulació el tram de Gran de Sant Andreu entre Palomar i Onze de Setembre, i el carrer d’Olesa.
I a Sant Martí, no passaran cotxes a tot l’àmbit limitat pels carrers de la Llacuna, Bilbao, Tànger i Pallars.
Satisfacció a la plataforma Promoció del Transport Públic
L’entitat de promoció del Transport Públic ha donat el vist-i-plau a la decisió de celebrar una Setmana de la Mobilitat. La plataforma Promoció del Transport Públic assegura que el dia sense cotxes és fonamental perquè la ciutat recuperi l’ús lúdic dels carrers. El president de l’entitat , Ricard Riol, assegura que amb conscienciació, reduir la presència de cotxes és un objectiu possible. “La sensibilització és molt important per fer mesures de caràcter permanent. Perquè hem de complir la legislació europea de contaminació, hem de reduir congestió, hem de potenciar el tranport públic.”
Per a l’entitat, les superilles per pacificar el trànsit ja són un primer pas important en aquest camí.