Del 4 al 7 de juny del 2023, a la Fira de Barcelona de la Gran Via, els principals actors mundials del sector de la mobilitat es reuniran a Barcelona per participar en la UITP Global Public Transport Summit, el congrés dedicat al transport públic més important del món. Barcelona es va imposar l’octubre del 2020 a les altres dues candidates, Brussel·les i Dubai. Aquest dijous, l’esdeveniment ha estat presentat al Palau de la Música per la UITP, TMB, FGC i Renfe.

La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha destacat durant la presentació que el certamen serà “una oportunitat única per aprendre com s’estan abordant els reptes a escala mundial sobre la mobilitat centrada en el transport públic, i per poder compartir què està fent en aquest sentit la ciutat de Barcelona”. De fet, s’espera que el visitin 15.000 persones, amb 380 expositors i 300 ponents d’arreu del món.

autobús barcelona
L’H16, la primera línia urbana d’autobusos 100 % elèctrica de l’estat

Últimes solucions en transport públic

El congrés es focalitzarà en com el transport públic té la missió de millorar la vida urbana i mostrarà l’evolució dels mitjans de transport compartits i col·lectius. Les empreses i governs hi ensenyaran les últimes solucions que estan implantant per millorar la mobilitat. També hi tindrà rellevància la descarbonització del transport públic, la transformació digital i els models financers i empresarials del sector.

Primera edició després de la pandèmia

La darrera edició del congrés, el 2019, es va celebrar a Estocolm amb més de 2.700 participants de 81 països diferents, i 15.000 persones van visitar els prop de 474 expositors de la fira. El següent s’havia de celebrar el desembre del 2021 a Melbourne, però es va cancel·lar per la pandèmia.

Tercera vegada que visitarà Barcelona

El congrés de transport públic és molt antic. El primer es va celebrar l’any 1886 i, de fet, ja ha visitat Barcelona dues vegades. La primera va ser l’any 1926, tot just dos anys després d’inaugurar el metro. La segona va ser al cap de més de mig segle, l’any 1967.