Les rutes marítimes que connecten Barcelona amb les Balears han estat actives des de l’inici de la pandèmia del coronavirus per garantir el transport de mercaderies i el desplaçament dels residents a les illes. Des de mitjans de maig, amb la flexibilització de les restriccions de mobilitat, es permet també embarcar passatgers que viatgen per algun dels supòsits essencials previstos a l’article 7.1 del Reial decret 463/2020. Des del port de Barcelona surten cada dia els ferris de Baleària i Transmediterránea cap a Mallorca (Palma i Alcúdia), Menorca (Ciutadella i Maó) i Eivissa (Eivissa).

Protocols de seguretat per embarcar

Les navilieres han posat en marxa protocols de seguretat per garantir que en els trajectes es compleixen les mesures decretades pel govern. Així els viatgers de qualsevol de les dues companyies trobarà dispensadors de gel hidroalcohòlic a la zona d’embarcament i a l’interior del vaixell, així com controls de temperatura abans d’embarcar. També insisteixen en la neteja i desinfecció de les instal·lacions. En el cas de Transmediterránea, a més, han col·locat catifes descontaminants humides a l’entrada del vaixell.

Mampares o seients buits per mantenir les distàncies

Pel que fa a les mesures de distanciament han senyalitzat a terra les distàncies de seguretat, que es mantenen també a l’hora d’embarcar, distribuint el passatge en grups per evitar aglomeracions. Els passatgers, a més, reben la targeta d’embarcament al mòbil, sense necessitat de passar per la taquilla.

A dins de l’embarcació, en el cas de Baleària, han comunicat que redueixen entre un 20 i 40 % la capacitat dels vaixells per poder garantir les mesures de distanciament. El protocol preveu deixar un seient de separació o passadís entre passatgers que no viatgen junts i s’han instal·lat mampares entre les fileres de seients i a les zones comunes. Les companyies apel·len també a la responsabilitat dels viatgers amb cartells que recorden les mesures de seguretat que els usuaris han de complir, com l’ús obligatori de mascareta durant tot el trajecte.

Certificació de compliment

Per tal de garantir que el trajecte amb Baleària o Transmediterránea és segur, les dues companyies han obtingut la Certificació Global Safe Site Covid-19 de l’empresa de certificació Bureau Veritas. Es tracta d’un segell creat arran de la crisi del coronavirus per verificar que els establiments compleixen els requisits i els protocols de desinfecció i neteja, així com la implantació de mesures de seguretat que marca la llei.