Ha estat un any positiu per als Ferrocarrils de la Generalitat amb un increment de passatgers durant el 2018 respecte a l’any anterior. Per la línia Barcelona-Vallès hi van passar més de 64 milions de passatgers (un 3,4 % més de validacions que el 2017) i per la línia Llobregat-Anoia ho van fer més de 23 milions (un increment del 3,3 % ). El funicular de Vallvidrera va tenir 196 circulacions al dia. Segons el president de FGC Ricard Font, l’ús dels ferrocarrils permet retirar de les carreteres de l’àrea metropolitana 178.000 vehicles al dia.

Bona valoració dels usuaris

Durant la presentació del balanç del 2018, els responsables dels FGC també han assegurat que la puntualitat dels trens de les línies metropolitanes ha estat de gairebé el 99,5 %. Pel que fa a la valoració dels usuaris, la majoria valoren positivament el servei. Segons Ricard Font, el 100 % de les estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat estan adaptades per a persones amb mobilitat reduïda.

Pel que fa a les properes inversions, l‘empresa té previst invertir fins al 2021 100 milions d’euros cada any en manteniment. Això, segons Font, permetrà tenir totes les línies 100 % modernitzades. A partir d’aquell moment, Font ha explicat que es plantejarà la possibilitat d’augmentar la xarxa per poder absorbir més passatgers. Fa uns mesos, de fet, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va proposar la construcció d’un segon túnel a la línia del Vallès i Barcelona que reduiria en 15 minuts el trajecte, de manera que el total no superaria els 30 minuts i doblaria els passatgers,  dels 70 milions fins als 140.

El personal dels FGC

Font també ha explicat el perfil de treballadors que hi ha a FGC. Més de 1.500 persones s’encarreguen de tirar endavant les línies metropolitanes. De mitjana, fa 16 anys que treballen a l’empresa i tenen 40 anys o més. Ricard Font ha explicat que actualment la majoria dels treballadors són homes (més d’un 70 %) i la resta (poc més d’un 28 % ), dones. L’objectiu, però, és que el 2025 s’arribi al 50 % de paritat. Les dades les ha donat a conèixer quan fa poques setmanes un dels sindicats dels FGC convoqués diverses jornades de vaga, que van tenir un seguiment minoritari.