Escolta aquesta notícia

Per primera vegada en els darrers anys, l’ús del patinet elèctric ha baixat a la ciutat de Barcelona. Actualment suposen el 22 % dels vehicles que circulen pels carrils bici, 10 punts menys que fa només tres anys (32 %). En canvi, puja exponencialment l’ús de les bicicletes elèctriques, que ja representen el 42 % del total, el triple que el 2021 (18 %). Aquestes són algunes de les conclusions principals de la quarta edició de la Radiografia Ciclista de Barcelona que realitza el Bicicleta Club de Catalunya (BACC). L’estudi ha analitzat la mobilitat de bicis i patinets en cinc ubicacions de la ciutat entre setembre i octubre del 2024.

La bicicleta, la reina absoluta del carril bici

Del total de vehicles del carril bici, vuit de cada 10 segueixen sent bicicletes (77 %). Aquesta és la xifra més alta registrada en totes les edicions de l’estudi, amb un increment del 5,2 % respecte del 2023. D’aquestes el 34 % són bicicletes urbanes, el 26 % són plegables, el 12,9 % del Bicing, un 10 % de muntanya, el 8 % de carretera, el 4,6 % de càrrega. Pel que fa al Bicing, nou de cada deu usuaris opten per la versió elèctrica, tot i que només representa el 56 % de la flota.

El patinet elèctric, a la baixa

Per contra, el patinet elèctric va a la baixa des del 2023, una tendència que el BACC relaciona amb la prohibició de pujar aquest tipus de vehicles al transport públic i al “fort enfocament” sancionador de la Guàrdia Urbana sobre aquest vehicle.

Només un terç dels usuaris dels carrils bici són dones

L’estudi també posa en relleu que hi ha una bretxa de gènere entre els usuaris dels carrils bici ja que només el 32 % són dones, una xifra que gairebé no ha variat en els últims anys —el 2021 eren el 35 %. Davant d’això, el BACC considera necessari revisar la infraestructura amb perspectiva de gènere.

Pel que fa als districtes, Sant Martí és on es produeixen més desplaçaments en origen entre els homes (22 %), mentre que en el cas de les dones és l‘Eixample (28 %), amb una diferència notable respecte a la resta. Un fet que el BACC atribueix al fet que l’Eixample té una xarxa de carrils bici més consolidada i connectada.

Pel que fa a les motivacions principals per utilitzar la bicicleta, entre les dones hi ha que és més saludable (21 %), i més agradable (21 %), mentre que els homes també situen en primer lloc que és més saludable (20 %), però la segona motivació és que és més ràpida (16 %). D’altra banda, l’estudi del BACC estima que un 6,5 % d’usuaris no es comptabilitza en les dades oficials, fet que “invisibilitza l’impacte real de la bicicleta en la mobilitat urbana”.

Comparteix a: