La Plataforma per a la Distribució del Trànsit a Sant Andreu formada per una trentena de famílies residents als carrers que envolten la plaça de Marià Brossa denuncia el trànsit excessiu i l’elevada velocitat a la qual circulen els vehicles per la zona.

Es tracta d’una àrea del nucli antic de Sant Andreu formada per carrers de prioritat invertida que ha absorbit la circulació de vehicles que ja no poden creuar el barri pel carrer Gran de Sant Andreu, des que aquest vial es va pacificar fa un any i mig. Aquesta plataforma ciutadana reclama a l’Ajuntament una redistribució del trànsit a la zona ja que, diuen, aquests carrers tranquils s’han convertit en noves artèries de circulació molt transitades.

Vuit carrers del nucli antic absorbeixen el trànsit

Els carrers afectats per l’increment de circulació són els carrers de Malats, Segarra, Matagalls, Servet, Arbúcies, Sant Hipòlit, Baliarda i Agustí i Milà. Fins al 2019 eren carrers tranquils i amb poca circulació. Des de fa mesos, però, absorbeixen els vehicles que entren a Sant Andreu des de les rondes, la Trinitat Vella o Nou Barris. També els fan servir molts veïns de la zona per poder arribar als seus aparcaments o els camions i furgonetes de distribució i mercaderies que ja no poden creuar Sant Andreu pel carrer Gran.

Aquests carrers no estan pensats per absorbir tanta circulació. Els vehicles envaeixen les voreres quan giren i molts conductors no respecten els límits de velocitat establerts.”
Sílvia Rodero, Plataforma per a la Distribució del Trànsit a Sant Andreu

Senyals casolans per pacificar la zona

Una trentena de famílies de la zona es va constituir com a plataforma el febrer del 2020. Des de llavors, han presentat nombroses instàncies a l’Ajuntament per explicar la situació i reclamar alguna solució. Segons expliquen, però, fins ara no han tingut cap resposta. En vista que el problema no es resol, aquests veïns han confeccionat senyals casolans en què indiquen el límit de velocitat establert en aquesta zona i conviden els conductors a ser més prudents. Els cartells estan penjats als fanals i també han fet banderoles que han penjats als balcons dels habitatges.

La Plataforma per a la Distribució del Trànsit a Sant Andreu ha elaborat senyals de trànsit casolans

L’Ajuntament farà un estudi de mobilitat

El districte de Sant Andreu afirma que quan es va fer la proposta de pacificació del carrer Gran de Sant Andreu es va elaborar un estudi complet de la mobilitat a la zona. Tot i això assegura que comparteix les inquietuds d’aquests veïns i el districte de Sant Andreu està preparant la contractació d’un nou estudi sobre la situació del trànsit actual.

A més, tenen previst convocar una reunió aviat amb la plataforma i amb les associacions de veïns de la zona per tractar el tema. L’Ajuntament també considera que quan finalitzin les obres del Mercat de Sant Andreu, es retiri la carpa del mercat provisional al carrer de Sant Adrià i es reobri al trànsit aquest carrer, el problema se solucionarà.