Aparcar a Barcelona pot suposar un maldecap per a molts. A les dificultats per trobar un lloc on deixar el cotxe al carrer s’hi suma el preu de les places d’aparcament. Aparcar el vehicle en un pàrquing a la ciutat costa de mitjana 3,13 euros l’hora, segons un estudi de Wizypark de l’any 2016.

En alguns barris es poden trobar pàrquings amb places d’aparcament per només un euro l’hora, com el del Mercat de la Concepció. Tot i això, hi ha llocs on deixar el cotxe durant el mateix temps pot costar fins a quatre vegades més. És el cas de Garaje Occidente, un pàrquing ubicat al número 17 del carrer de Calvet, al barri de Sant Gervasi – Galvany. Si un conductor aparca aquí el seu cotxe, haurà de pagar vuit euros per la primera hora, i sis per a les següents. Això ha generat nombroses queixes dels conductors que hi han deixat el seu vehicle: denuncien els preus elevats de les tarifes. Es tracta d’un dels aparcaments més cars de la ciutat.

Un altre aparcament que es troba clarament per sobre de la mitjana barcelonina és el del número 14 de la ronda de la Universitat. Aquí, aparcar el cotxe pot costar fins a sis euros l’hora, gairebé el doble que la mitjana de la ciutat.

Els preus de la majoria de pàrquings de Barcelona, però, oscil·len entre els tres i els quatre euros per hora.

Els pàrquings més barats de Barcelona, on es troben?

Hi ha barris de la ciutat per on passen molts vehicles al llarg del dia per diversos motius: hi viuen molts habitants, hi ha una activitat comercial elevada o zones d’interès turístic, edificis on fer gestions… En aquestes zones, hi ha més concentració de garatges i aparcaments i, alhora, els preus són més elevats que la mitjana de Barcelona. La renda per habitant de cada barri o districte també és un indicador de quant costarà aparcar a Barcelona.

Els pàrquings més barats de Barcelona propers al centre es poden trobar a Gràcia i al districte de Sant Martí. Aquí hi ha aparcaments amb preus més o menys a un euro per hora. També hi ha edificis públics amb pàrquings, com alguns mercats municipals, en què deixar el cotxe pot ser molt assequible.

Per contra, els pàrquings més cars de Barcelona els trobem als districtes de l’EixampleCiutat Vella i Sarrià – Sant Gervasi. La ronda de la Universitat i el carrer de Calvet són els punts on el conductor ha de pagar més diners per aparcar el vehicle.

Es pot limitar el preu dels aparcaments?

El Gremi de Garatges i Aparcaments de Barcelona té afiliats prop d’un miler de garatges i aparcaments. Vicente Artigas, secretari general del gremi, explica que els propietaris dels pàrquings tenen la llibertat absoluta d’establir el preu que creguin convenient i tenen en compte criteris com la demanda o la zona geogràfica. En el cas que el preu sigui molt elevat, és el conductor qui pot decidir aparcar en un altre pàrquing.

“La llei estableix que el preu és totalment lliure. L’únic requisit és que aquest preu ha d’estar exposat. L’usuari pot decidir si entra o no entra a l’aparcament. Si va al pàrquing i creu que és un preu excessiu, té altres alternatives.”

El preu del pàrquing de l’aeroport de Barcelona-el Prat

Un dels pàrquings amb més places d’aparcament és el de l’aeroport de Barcelona-el Prat. Deixar el cotxe a la zona general surt per 3,38 euros durant la primera hora. El preu a la zona exprés (més pròxima a les portes d’aterratge) s’incrementa fins als 6,75 euros.

El pàrquing de l’aeroport del Prat és el segon més car de la xarxa d’Aena. Ho conclou un estudi d’AirHelp. D’acord amb aquesta plataforma, aparcar a l’aeroport barceloní durant una setmana a l’estiu costa 88 euros. Aquest preu contrasta amb el de l’aeroport de Palma, on el conductor ha de pagar 44 euros per deixar-hi el cotxe una setmana. El més car és l’aparcament de l’aeroport d’Eivissa, amb 92,50 euros per set dies.

Gràfica amb els pàrquings dels aeroports més cars de l'estat

Gràfica amb els pàrquings dels aeroports més barats de l'estat

Aparcar per dies a Barcelona

Hi ha pàrquings que ofereixen la possibilitat d’aparcar-hi per dies. D’acord amb dades facilitades per Parkapp, els més cars per 24 hores són els aparcaments de les xarxes Saba Bamsa i B:SM que es troben en les zones amb més demanda de la ciutat. Parlem del centre, Gràcia, Arc de Triomf, Glòries, la Barceloneta o el Parc Güell, entre d’altres. Els preus en aquests casos oscil·len entre els 20 i els 25 euros.

També hi ha el cas dels pàrquings de l’empresa Núñez i Navarro a Travessera de Gràcia i a Illa Diagonal, on deixar el vehicle costa 25 euros per 24 hores.

Per contra, l’Aeropark – Parking Low Cost té un preu de tan sols set euros per dia. També hi ha el cas del Pàrking Viatgers, que costa 14 euros el dia excepte quan hi ha partit de futbol al Camp Nou. Aleshores, ofereixen aparcaments per set euros durant 12 hores.

Buscar un aparcament a través d’aquesta aplicació ajuda el conductor a trobar places més barates i més ràpidament. Per tant, hi ha apps de pàrquings que ofereixen tarifes reduïdes.