La reordenació dels autocars al voltant del temple i l'ampliació d'algunes voreres no han estat suficients. En els últims tres anys el turisme ha seguit augmentant i ara el govern municipal vol adoptar més mesures. I ho farà, per primera vegada, assegut a la mateixa taula que la Fundació de la Sagrada Família. Es crearan dos grups de treball, un de dedicat a les futures afectacions urbanístiques, i l'altre, més a curt termini, a reduir l'impacte del turisme al barri. Analitzaran la possibilitat de millorar el sistema d'aparcament d'autocars o redistribuir els itineraris en grup, i que aquests siguin més reduïts. A mitjà termini també s'estudiarà pacificar el trànsit als carrers de la Marina, Sardenya i Provença, però el regidor de l'Eixample no ha volgut detallar si es convertiran en carrers per a vianants, tal com reclamen els veïns. GERARD ARDANUY, regidor de l'Eixample "Ens plantegem aquest tipus d'estudis des d'una òptica realista. Estudiar amb informes tècnics i que ens diguin quin impacte real tindria peatonalitzar aquests carrers i quin impacte suposaria per la mobilitat de la ciutat." D'altra banda, l'Ajuntament seguirà treballant amb el teixit veïnal, que ja està integrat en un grup amb polítics per avaluar les actuacions urbanístiques a l'entorn del temple. I el mes que ve es constituirà un nou grup de treball per analitzar els efectes del turisme massiu. JOAN ITXASO, AV de la Sagrada Família "S'ha de veure si aquesta voluntat que sembla que li ha entrat amb tanta força a l'Ajuntament es plasma amb resolucions concretes." Tot i la proposta del govern, els veïns mantenen la pressió contra els efectes del turisme amb una manifestació convocada per a aquest dissabte.

Els dos grups nous, integrats per membres del consistori i del Patronat de la Sagrada Família, estudiaran mesures a curt, mig i llarg termini sobre dos aspectes: l’ordenament urbanístic a l’entorn del temple a llarg termini i la gestió de l’impacte de visitants.

Entre les propostes a mig termini destaquen dues idees: estudiar la pacificació del trànsit als carrers de la Marina, Sardenya i Provença i ampliar les voreres dels carrers Mallorca i Sardenya, tal com demanen els veïns. D’aquests grups, consistori i patronat valoraran la possibilitat d’implantar un agent cívic a l’entorn del temple que ajudi a redistribuir els visitants i s’estudiaran noves actuacions en les parades i el recorregut del bus turístic.

Des de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, Joan Itxaso ha valorat positivament les propostes tot i que ha criticat que arriben tard i ha recordat que la manifestació convocada per aquest dissabte en contra de la massificació turística al barri segueix en peu.

Dos espais de treball amb els veïns

Paral·lelament, i tal com es va acordar en el darrer ple extraordinari de l’Eixample, el 15 de desembre es constituirà una taula de convivència per tractar la pressió turística a la zona que estarà integrada pel consistori i veïns, comerciants i entitats del barri. En aquest grup, en què no hi haurà el patronat, està previst que es tracti la demanda dels veïns de recuperar l’antic cinema Niza i convertir-lo en equipaments per al barri.

A més, i fins que no acabin les obres del temple, hi ha un quart espai de treball en què veïns i grups polítics estudien les intervencions urbanístiques.

Un preocupació en augment

Segons les dades despreses de la darrera Enquesta de Serveis Municipals, el turisme és la problemàtica que més creix a la ciutat i s’ha convertit en la primera preocupació per als veïns de la Sagrada Família. Precisament, aquest setembre veïns del barri van protestar per demanar més mesures de regulació del turisme.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a