Si no hi ha canvis en les negociacions entre empresa i treballadors, a partir d’aquest dimarts la mobilitat dels usuaris del Bicing es complicarà i molt. La vaga indefinida per reclamar un nou conveni i millores salarials per a tota la plantilla suposarà alteracions importants en aquest transport públic. El Bicing no està considerat un servei públic bàsic i, per tant, no tindrà serveis mínims. La incògnita és saber quin seguiment hi haurà de les aturades, tot i que el 95 % dels 150 treballadors del Bicing van votar a favor de convocar-les.

Què suposarà per als usuaris?

Les bicicletes podran circular per la ciutat, és a dir que el sistema funcionarà. El que no està garantit és el servei de manteniment i reparacions, ni tampoc que hi hagi vehicles que s’encarreguin de transportar i repartir les bicicletes entre les diferents estacions, en funció de les necessitats. Això, a la pràctica, voldrà dir que algunes estacions quedaran buides de bicicletes (sobretot, les de la part alta de la ciutat i a primera hora del matí) i, en canvi, d’altres es col·lapsaran.

B:SM (Barcelona Serveis Municipals) demana als usuaris que planifiquin amb temps els trajectes a través de l’app i ja han previst quines seran les zones afectades. De 8 a 10 h es preveuen complicacions a les estacions de la zona del World Trade Center, el passeig de Joan de Borbó, el passeig Marítim, el 22@ i la plaça de Catalunya.

A la tarda, de 17 h a 22 h, l’afectació es traslladarà a la zona de l’avinguda del Paral·lel, la rambla del Raval, l‘Arc de Triomf i l’Estació de França.

El que més preocupa els responsables del servei (Barcelona Serveis Municipals) és que els usuaris no puguin retornar la bicicleta. Per tot plegat, recomanen fer servir altres transports. També recorden que tenen un telèfon a disposició dels usuaris: 900 31 55 31 i que aniran informant de la situació a través de la pàgina web, de les xarxes socials i també de l‘app.

Què demanen els treballadors?

La reivindicació principal que fan els treballadors del Bicing a l’empresa Pedalem Barcelona és l’increment dels salaris perquè, segons afirma el comitè, el sou de moltes categories està per sota dels 1.000 euros mensuals.

Una altra de les demandes és negociar amb l’empresa un únic conveni laboral per a tothom, ja que actualment n’hi ha dos: un per als treballadors més antics, que van ser contractats l’any 2008 per Clear Channel, i l’altre per als que s’hi van incorporar més tard. El comitè també demana un augment dels plusos per als treballadors dels torns de nit i de cap de setmana.