L’escaquer és una quadrícula pintada a terra en determinats carrils bici per indicar que, en aquella franja, els vianants tenen prioritat. Normalment van precedits d’un cediu el pas perquè els ciclistes i usuaris de patinets tinguin més clar que si veuen un vianant que hi vol accedir han de frenar o disminuir la velocitat.

Aquests elements es col·loquen per permetre el pas dels vianants a parades de taxi o autobús i a contenidors. Els que s’han pintat al carril bici del carrer d’Aragó són nous però n’hi ha que fa més de 10 anys que estan instal·lats a la ciutat. En trobem, per exemple, a la via Augusta, on assenyalen el pas per parades d’autobús.

Una ciclista fa ziga-zaga entre les persones que esperen l’autobús

L’atropellament d’una dona al carril bici del carrer d’Aragó aquest dilluns ha reobert el debat sobre aquesta senyalització. Segons Rafael Casalla, del Bicicleta Club de Catalunya, és confosa i “no queda clara tampoc per als vianants“. Segons els taxistes que s’aturen a la parada on es va produir l’accident, un dels problemes afegits és la velocitat que agafen els patinets i les bicicletes al carrer d’Aragó.

També es queixen les persones que fan ús dels contenidors del carrer d’Aragó. Alguns dels usuaris han explicat a betevé que és perillós llençar-hi les escombraries perquè, per arribar als contenidors, han de passar pel carril bici i, sovint, ciclistes i usuaris de patinets no respecten els escaquers que els donen prioritat de pas.

Les queixes ja es van produir a la plaça de Francesc Macià, on també es van col·locar escaquers al carril bici.

2.600 denúncies a conductors de patinets

Aquest mateix dimarts, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que els tres primers mesos del 2021 s’han posat 2.600 denúncies a conductors de patinets elèctrics per haver-se saltat la normativa. I ha recordat que des del gener —quan va entrar en vigor la nova normativa de la DGT— la Urbana ha incrementat “la vigilància i les sancions”.