IRMA ROGNONI, regidora de Família, Infància i Persones amb Discapacitat "Els encaminaments que hi havia abans són aquests de cautxú, que és aquesta goma que estava posada a sobre i, per tant, tenia el risc que saltés. Els panots, no. Els panots seran com una rajola, de ciment, i per tant l'encaminament serà fix. És a dir, podrà ploure, fer fred o nevar, o el que sigui, que allò no saltarà en cap cas." "L'època en què es va fer això del cautxú no era el nostre mandat, per tant, nosaltres desconeixem els motius exactes que van portar a instal·lar aquest cautxú, que després ha anat saltant. El que sí que és cert és que nosaltres hem buscat una solució urgent, ràpida, enfocada a les persones, i hi hem destinat de seguida un pressupost."

L’Ajuntament ha començat aquest dilluns la substitució dels encaminaments de cautxú de 1.300 parades de transport urbà de tots els districtes de la ciutat. Les obres permetran millorar l’accés de les persones invidents als autobusos, gràcies als encaminaments integrats a la vorera, amb un traçat més recte i una amplada de 1,20 metres.

Les obres es duen a terme a través de la taula creada enguany amb Hàbitat Urbà, Mobilitat, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i l’ONCE. El cost de la instal·lació d’aquestes peces de cautxú va representar, el 2009, una inversió de 1,3 milions d’euros. Les obres que es duran a terme per desinstal·lar-les tenen un pressupost de 734.000 euros.

La primera fase d’actuació durarà fins a final d’aquest mes de desembre. És la fase en què se substituiran els encaminaments de cautxú per altres solucions que s’adapten a la normativa estatal.

La segona fase de les obres es durà a terme entre els mesos de gener i febrer. Es col·locaran peces especials, es retiraran les bandes de cautxú i es col·locaran panots diferenciats, amb resina especial de doble component i amb diferència de textura perquè sigui fàcil de detectar per a persones amb algun tipus de discapacitat.

Les obres no comportaran l’anul·lació de cap parada d’autobús, encara que no es descarta traslladar un màxim de quatre metres alguna parada. Es prioritzaran els treballs a les zones de la nova xarxa de bus.

Actualment, els encaminaments de cautxú de les parades de transport públic presenten un alt nombre de queixes ciutadanes. Concretament, hi ha hagut unes 500 incidències als encaminaments de cautxú des que es van instal·lar.