Tren de mitja distància
Foto: Leo García Mendez

La Comissió Europea proporcionarà bitllets de tren gratuïts a 60.000 joves europeus d’entre 18 i 20 anys, en el marc del programa DiscoverEU. El període de sol·licituds ha començat aquest dimarts 12, d’octubre, a les 12 del migdia, i acabarà el 26 d’octubre a la mateixa hora.

Els bitllets permetran viatjar entre el març del 2022, que serà l’Any de la Joventut Europea, i el febrer del 2023. Els participants es desplaçaran principalment en tren, però en cas necessari també podran utilitzar altres modes de transport com l’autobús, el ferri o, excepcionalment, l’avió. D’aquesta manera, es vol garantir que els joves que viuen en zones remotes o en illes també puguin participar-hi.

Reserva flexible del viatge

Com que no se sap com evolucionarà la pandèmia del coronavirus, s’oferirà a tots els viatgers una reserva flexible mitjançant un nou bitllet mòbil. D’aquesta manera, la data del viatge es podrà canviar fins al mateix moment de la sortida i el bitllet tindrà un any de validesa.

Aquesta edició del DiscoverEU està oberta als joves europeus nascuts entre l’1 de juliol del 2001 i el 31 de desembre del 2003. Excepcionalment hi poden participar els joves de 19 i 20 anys, ja que les seves edicions es van ajornar a causa de la covid-19. Els candidats podran viatjar sols o en un grup de fins a cinc persones, sempre que totes estiguin dins del rang d’edats del programa.

El programa DiscoverEU es va posar en marxa el juny del 2018 arran d’una proposta del Parlament Europeu i està integrat formalment a l’Erasmus+ 2021-2017. A l’edició 2018-2019, 350.000 candidats van sol·licitar un dels 70.000 bitllets disponibles.

Els candidats han de respondre un qüestionari de cultura

Per presentar una sol·licitud, els candidats que compleixin els requisits han de respondre un qüestionari de cultura general. S’hi fan preguntes d’elecció múltiple sobre la Unió Europea i altres iniciatives de la UE adreçades al jovent.

L’última pregunta del qüestionari convida els participants a fer una estimació de quantes sol·licituds hi haurà en aquesta edició. Com més s’acosti l’estimació a la resposta correcta més punts rebrà el candidat. D’aquesta manera, es vol establir una classificació dels candidats, que marcarà l’ordre en què la Comissió ofereix els bitllets fins que se n’esgotin les existències.

Les sol·licituds es poden presentar al portal web de DiscoverEU. La comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, ha destacat que un dels objectius d’aquest programa és que “el joves pugin al tren, eixamplin el seu món, ampliïn el seu aprenentatge, enriqueixin les seves vivències i coneguin altres europeus”.