cotxe futur
Foto: Samuele Errico Piccarini

(ACN-redaccio) La implantació de dispositius de visió artificial als vehicles per ajudar a reduir la sinistralitat és una de les propostes de l’acord per millorar la mobilitat de Barcelona en el futur que ha presentat aquest dilluns l’Ajuntament. De moment, se n’han instal·lat 500 i l’objectiu és arribar fins als 3.000 de cara a l’any 2025.

El projecte, impulsat per la DGT, l’Ajuntament de Barcelona i amb col·laboració amb el “partner” tecnològic Mobileye, s’anomena Autonomous Ready: flota segura 3000. Actualment, hi participen 11 empreses de repartiment de mercaderies i a partir d’aquest any s’hi adhereixen 650 vehicles de neteja i 220 autobusos de TMB. Segons la DGT, amb aquest sistema es poden preveure el 80 % dels sinistres causats per l’error humà. Els dispositius emeten, a més, informació per identificar els punts de risc a la ciutat.

Aliança per convertir Barcelona en un banc de proves de la mobilitat del futur

Més enllà dels dispositius de visió artificial, l’acord presentat ha de servir per convertir la ciutat en un banc de proves de la mobilitat del futur. El consistori, la DGT, la iniciativa de la Unió Europea EIT Urban Mobility i Fira de Barcelona han establert una aliança per oferir a les empreses l’oportunitat de desenvolupar projectes innovadors de mobilitat a la capital catalana. Així, s’oferirà a les companyies poder utilitzar determinats àmbits de l’espai públic de la ciutat per poder-los utilitzar com a banc de proves per assajar els seus projectes en entorns reals.

Millores tecnològiques a la línia H12 d’autobús

Dins aquest acord, també s’estan treballant ja millores tecnològiques a la línia de bus H12 per poder ajustar-ne la freqüència de pas. S’instal·laran uns sensors als vehicles i les parades per recollir informació sobre la durada dels trajectes i a partir d’aquí poder reduir el temps d’espera, ajustant també els semàfors al seu pas a través de la tecnologia 5G.

La gerència de mobilitat i infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona definirà i actualitzarà de manera periòdica els projectes escollits que es proven a Barcelona. Alguns exemples de futurs reptes passaran per qüestions com: facilitar la recàrrega de vehicles elèctrics, reduir la contaminació atmosfèrica de la ciutat, optimitzar els itineraris de la flota de recollida de residus o reduir els accidents de trànsit a la ciutat.