Els Mossos d’Esquadra han detingut aquesta setmana cinc grafiters per intrusió a les instal·lacions ferroviàries, actes vandàlics i danys a vagons del metro de Barcelona. En total s’han fet dues actuacions. En la primera es van detenir quatre joves a l’estació de Passeig de Gràcia de la línia 2, i posteriorment es va detenir un altre grafiter a les Cotxeres de Nou Barris. En tots dos casos, la cooperació i coordinació entre Mossos i la Unitat de Seguretat i Protecció Civil de TMB van ser claus per localitzar i detenir els presumptes autors.

La primera actuació va tenir lloc, a les cinc de la matinada del 31 de juliol a l’estació de Passeig de Gràcia, quan el servei de seguretat del metro va alertar els Mossos de la presència d’un grup de 10 joves a les vies. Eren a l’interior del metro fent pintades als vagons estacionats. La policia catalana va arribar quan els joves encara eren a l’interior del metro, però en veure’ls només van poder detenir una persona i la resta van fugir corrents per l’interior dels túnels. Llavors, els Mossos i el servei de seguretat privat van treballar conjuntament en la recerca i detenció dels grafiters, com a presumptes autors d’un delicte de danys a vagons de metro.  Finalment, se’ls va localitzar, detenir i intervenir 81 esprais. Els danys causats per aquests grafiters estan valorats en 4.000 euros.

La segona actuació va tenir lloc a les Cotxeres de Nou Barris l’1 d’agost, quan treballadors de TMB van alertar la policia de la presència d’un grup de set persones encaputxades amb esprais. En aquest cas, els agents van poder detenir un dels grafiters que havien fet pintades als vagons de metro i que van causar uns danys valorats en, aproximadament, 6.000 euros. En aquest cas, es van comissar una trentena d’esprais.

Els detinguts van quedar en llibertat a l’espera que el jutge els citi a declarar com a presumptes autors dels delictes de danys i desobediència i resistència a l’autoritat. Mentrestant, les dues investigacions continuen obertes per tal d’identificar i localitzar la resta de persones que van participar en els actes vandàlics.

14 detinguts per vandalisme al transport urbà durant el 2018

Enguany, els Mossos ja han detingut fins a 14 persones per actes vandàlics en el metro.

S’han identificat i denunciat 25 persones per haver causat danys fent grafits al transport públic i s’han emès ordres de detenció i recerca per a quatre persones més.

En els últims mesos, els treballadors de TMB, Renfe i Ferrocarrils s’han queixat públicament que els grafiters cada vegada són més violents. Reclamen una reunió amb l’Ajuntament, al qual acusen de deixar-los en una situació d’indefensió, i li demanen solucions. Per altra banda, TMB reclama a la judicatura que els grafits ferroviaris es tramitin com a delicte. I és que cada vegada són més habituals aquest tipus d’accions al metro.