La Setmana Santa és una de les èpoques amb més mobilitat de l’any, quan es fa el trànsit de la mobilitat d’hivern a la d’estiu. Enguany coincideixen a la carretera tant aquells que es desplacen a la muntanya per aprofitar les últimes nevades com els que van fins a la costa. Segons la conselleria d’Interior, es preveu un augment de sortida dels vehicles —una tendència que ja s’apuntava l’any passat—, en part, per la recuperació econòmica. En 24 hores estava previst que sortissin 485.000 vehicles de l’àrea metropolitana, amb les conseqüents cues, que s’han incrementat a l’AP-7 arran de l’incendi d’un camió a l’altura del peatge de Martorell, en sentit Barcelona.

El dispositiu especial dels Mossos d’Esquadra preveu desplegar 1.868 agents per garantir la seguretat viària durant la Setmana Santa. Treballaran en dues fases, la primera, de divendres, 7 d’abril, a diumenge, 9 d’abril; i, la segona, del Dijous Sant, 13 d’abril, al Dilluns de Pasqua, 17 d’abril.

L’operació sortida es farà de manera parcial repartida en dos trams. La primera fase comença a les 15 h d’aquest divendres, 7 d’abril, i s’allargarà 24 hores, fins a les 15 h de dissabte, 8 d’abril. En aquest període es preveu que surtin uns 485.000 vehicles de l’àrea metropolitana de Barcelona. Un lleuger increment respecte als 482.471 vehicles que ho van fer durant el mateix període de l’any passat, una tendència que també es produeix en els que sortiran Dijous Sant —410.000 vehicles previstes quan fa un any van fer-ho 404.843 vehicles—.

Segons la conselleria d’Interior, a més, 200.000 d’aquests vehicles podrien sortir en la primera fase, tornar a la ciutat i tornar a marxar en el segon període festiu. L’operació tornada començarà el diumenge 16 d’abril a les 12 h fins a la mitjanit del Dilluns de Pasqua, 17 d’abril. Segons la previsió del Servei Català de Trànsit, 620.000 vehicles retornaran a l’àrea metropolitana, respecte als 612.813 que ho van fer el 2016.

Dispositius de seguretat

El cos dels Mossos d’Esquadra desplegarà 1.868 agents a diferents punts de la xarxa viària. Faran 1.751 controls de trànsit, més que l’any passat, per detectar infraccions: 194 seran controls de velocitat; 426, de consum d’alcohol i drogues, i 467, de distraccions, com ara per l’ús indegut de dispositius mòbils al volant. El Servei Català de Trànsit recorda la necessitat de revisar el vehicle abans de sortir a la carretera per evitar avaries.

Enguany la conselleria pretén focalitzar l’atenció dels controls a les carreteres en els conductors que hagin consumit alcohol, ja que segons dades de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya l’any 2016, un 29,5 % dels conductors morts n’havien consumit, el percentatge més elevat des del 2010.