Comença un pont de quatre dies i als taulells de facturació no paren de carregar maletes. Per a molts, viatjar en aquestes dates s'ha convertit en tota una tradició. ANNA SOLÀ "Anem tres parelles amb els nens. Ja fa tres anys que viatgem junts per Setmana Santa i aquest any marxem a Bilbao." MARIA ANTÒNIA COSTA "Procurem sortir per Setmana Santa. Vaig estar molts dies, molts dies, mirant Internet a veure quin dia era el que sortia millor, i el dia que em va semblar que estava millor de preu vaig agafar els bitllets. Potser fa quatre mesos que els tinc." A més dels vols regulars, aquesta Setmana Santa també s'han programat 105 vols xàrter. Les destinacions més habituals són ciutats com Moscou o Tel Aviv, però també algunes localitats de l'estat espanyol com Màlaga o Sevilla. Barcelona, però, també és ciutat de destinació. I al vestíbul d'arribades el tràfec de maletes és constant. FRED BRAUN, turista "Vaig venir nou dies l'any passat amb la meva filla i em va agradar. Per això vaig decidir tornar-hi per Pasqua." Però no tots els que marxen ho fan en avió. Els qui han optat pel tren han aprofitat que són les primeres vacances amb les noves tarifes i descomptes de Renfe. JUAN JOSÉ RAMOS "Con la antelación con que los he comprado me ha salido mejor viajar en tren." MARCELA MESSIES "Ens fa il·lusió marxar amb l'AVE a Madrid, marxem avui i tornarem diumenge." PILAR GASÓS "Mucho mejor en tren porque ahora con el AVE en una hora y cuarto y media estoy en Zaragoza." Renfe ha incrementat aquests dies un 18% el nombre de places als trens. Des de divendres passat i fins al 2 d'abril la companyia ofereix més de 360.000 butaques d'AVE i llarga distància.

Joan Josep Isern, el director del SCT, ha explicat que tot i que s’espera una mobilitat similar a la dels dos anys anteriors, la crisi pot fer que moltes famílies realitzin desplaçaments d’anada i tornada en un mateix dia durant aquesta Setmana Santa. La previsió és que la majoria de desplaçaments es produeixin cap a la Costa Brava o la Costa Daurada, fet que afectarà els corredors viaris costers. Tot i això, Trànsit també posarà atenció a les vies que porten a zones de muntanya, perquè les nevades dels darrers dies mantenen diverses estacions d’esquí obertes.

Trànsit s’ha fixat com a objectiu en el dispositiu d’aquest any que la mortalitat caigui en comparació de l’any passat, quan hi va haver 12 morts, cinc més dels que hi havia hagut el 2011. Per garantir la seguretat, els Mossos d’Esquadra desplegaran uns 400 agents cada dia (en total quasi 2.000 des de divendres passat) que realitzaran 1.405 controls: 467 d’alcoholèmia i drogues, 424 de casc i cinturó, 251 de transports i 263 de velocitat. També s’implementaran diverses mesures d’ordenació de sortida i retorn, s’anul·laran vies lentes, s’afegiran carrils addicionals i s’invertirà la prioritat en algunes rotondes.

Es restringirà també el pas de camions de gran tonatge a totes les carreteres menys a l’AP-7 entre la Jonquera i Riudellots, per evitar complicacions viàries a l’N-II a Bàscara, on fa temps que els veïns tallen la via com a protesta per reclamar-ne el desdoblament. D’altra banda, el carril bus-VAO de la C-58 funcionarà segons les complicacions de trànsit i des del Centre d’Informació Viària de Catalunya es decidirà si és d’entrada o de sortida tenint en compte les retencions.

L’Aeroport de Barcelona-el Prat operarà més de 4.300 vols

El trànsit a l’Aeroport de Barcelona-el Prat ha estat intens durant aquest dijous i ho serà durant tota la Setmana Santa. S’operaran un total de 4.367 vols, 500 menys que l’any passat, fet que suposa una oferta de 738.000 places. El dia de més moviment serà Dilluns de Pasqua, en què hi ha previstos 844 vols. Els destins més demandats aquests dies són Màlaga, Sevilla, les illes Canàries i les Balears, Tel Aviv, Moscou i Istanbul.

Pel que fa a la mobilitat en tren, Renfe ha incrementat aquestes festes un 18% el nombre de places als trens de la companyia. Des de divendres passat i fins al 2 d’abril ofereixen més de 360.000 butaques d’AVE i llarga distància, que representen un 10% més que l’any passat. Per cert, aquestes són les primeres vacances amb les noves tarifes i descomptes de Renfe i molts usuaris ho han aprofitat.