Els Reis d’Orient arribaran acompanyats per tres busos històrics que la Fundació TMB cedirà perquè desfilin pel carrer amb motiu de la Cavalcada de Reis de Barcelona 2023. En concret, es podran veure el Dodge Brothers 240, que va circular entre els anys 1940 i 1980; l’Aclo Regent III, que va donar servei del 1949 al 1965, i el més modern, el Pegaso 6035, que va transportar passatgers entre els anys 1968 i 1987.

Es tracta de models antics d’autobusos que TMB va exposar el darrer any a diversos indrets de la ciutat per commemorar el centenari de la xarxa de bus a Barcelona. Els tres vehicles seran conduïts per voluntaris que formen part de l’ONG Conductors Solidaris de Catalunya.

Models recuperats per TMB

Els tres models antics que participaran en la cavalcada de Reis tenen en comú haver format part d’algunes línies regulars de bus de Barcelona a mitjans del segle XX. Però, a més d’aquest fet, tots tres han tingut trajectòries molt diverses. Per exemple el model Dogge Brothers és conegut per haver participat en el rodatge de la pel·lícula ‘Soldats de Salamina’.

L’any 2006, la Fundació TMB el va recuperar en propietat, ja que des del 1995 pertanyia a la Fundació del Museu del Transport de Catalunya, ubicada a Castellar de n’Hug.

Dodge Brothers 240. Foto: TMB

El Zoobus per unir la plaça de Catalunya i el Zoo

Per la seva banda, l’Aclo Regent III va circular en una línia turística anomenada Zoobus, entre la plaça de Catalunya i el Zoo de Barcelona, del 1979 al 1988. El 2010, TMB el va restaurar a fons.

L’Aclo Regent III, model britànic de dos pisos que va circular entre l’avinguda de la Catedral i la plaça d’Eivissa. Foto: TMB

El bus verd que va acabar funcionant a la UAB

Finalment, el Pegaso 6035, el més modern dels tres, va prestar servei dins del campus universitari de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) del 1987 al 2003. Posteriorment, va passar a ser propietat d’Autoclàssic de Gratallops.

TMB el va tornar a adquirir el 2008 i el va repintar amb el color verd de l’època en què circulava per Barcelona.

bus històric tmb
Pegaso 6035. Foto: TMB

Notícies de Reis 2023