llosa Sarrià

Una dotzena d’entitats s’oposen al fet que s’utilitzi l’espai de la Llosa de Sarrià, també coneguda com la Porta de Sarrià, com a aparcament. Van fer arribar la seva queixa al consistori durant el plenari de Sarrià – Sant Gervasi d’aquest dimarts, 29 d’octubre, llegint una carta oberta que posteriorment van entregar a tots els grups municipals. Demanen una Llosa més verda, destinada a la ciutadania i amb espais infantils. Asseguren que no descarten portar la proposta als pressupostos participatius.

Segons les entitats hi ha prou aparcament

Les 12 entitats signants, entre les quals hi ha l’Associació de Veïns de Sarrià, els Castellers de Sarrià o la plataforma Defensem Can Raventós, van expressar la seva inquietud per la possibilitat de retornar els aparcaments a la Llosa. Van recordar que als entorns d’aquest espai públic hi ha tres aparcaments subterranis amb més d’un centenar de places de rotació lliures, un espai que consideren suficient. Finalment, van demanar al consistori que per coherència, no s’apliqui a Sarrià un criteri diferent del de la resta de la ciutat, en què s’està traslladant els pàrquings de la superfície al subterrani, i no al revés.

Podrien portar-ho als pressupostos participatius

La unió d’entitats considera que la Porta de Sarrià és un espai ciutadà irrenunciable, i per això no descarten portar la iniciativa als pressupostos participatius. La proposta demanaria convertir la Llosa en un espai més verd, amb espais infantils, pèrgoles verdes i punts d’aigua i llum. També proposaria eliminar les 30 places d’estacionament que queden, excepte les destinades a persones amb discapacitat.

Proposició aprovada al plenari de maig

El grup municipal del PP va posar el tema sobre la taula durant el plenari del mes de maig d’aquest any. En una proposició, va demanar habilitar places d’aparcament per cotxes a la Llosa els dies que no estigués ocupat per esdeveniments festius. La proposició va ser aprovada amb els vots de l’oposició que són majoria al districte, els de Junts, Vox i PP. Tot i que no és obligatori que el govern faci cas de la proposició aprovada, les entitats van decidir mobilitzar-se perquè els fa por que facin cas a la proposició.

El govern municipal en contra de posar-hi més aparcament

Durant el plenari d’aquest dimarts 29 d’octubre, el govern municipal va recordar que des del principi han estat en contra de la proposició de posar més aparcament a la Llosa. Després de la intervenció de les entitats, la regidora Maria Eugènia Gay va assegurar que “com a govern estaven absolutament d’acord amb les entitats perquè era una proposta coherent, sostenible i de sentit comú”. De totes maneres, el conseller tècnic Blas Navalón va dir que estudiarien la situació perquè era un tema que estava generant controvèrsia entre el veïnat, que farien una valoració i els comunicarien què decidien.

Una mica d’història

Inicialment, l’espai de la Llosa no s’utilitzava com a aparcament, però durant el mandat de Trias es va habilitar per estacionar-hi vehicles temporalment, perquè s’estaven fent unes obres que havien reduït l’aparcament a la zona. Posteriorment, l’any 2016, el llavors regidor de Sarrià – Sant Gervasi Daniel Mòdol, del PSC, va retirar el 65 % dels aparcaments temporals però encara va deixar-hi 30 places d’aparcament. Ara, la proposició aprovada vol retornar al centenar de places que hi havia hagut abans de Mòdol.

Des del grup municipal de Barcelona en Comú a través de la seva portaveu al districte de Sarrià-Sant Gervasi, Montserrat Mompió Gallart, van fer un prec al plenari per demanar que el districte continuï posant verd a la porta de Sarrià, i també que estudiï posar un punt d’aigua com demanen les entitats. Els comuns també han proposat ampliar la zona de bancs i llocs per descansar i la possibilitat de posar una pèrgola verda per tenir més espai d’ombra.

Mompió ha recordat que es va habilitar com a pàrquing temporal i després, de forma “inexplicable”, diu, es va quedar. També apunten que fa sis anys es va aconseguir treure una part dels cotxes i dignificar l’obra de l’escultor Emili Teixidor que simbolitza la unió de tots els pobles del districte.

Comparteix a: