Imatges comparatives del satèl·lit Terra (Nasa)

El tastet hivernal divendres 4 de novembre va trencar durant unes hores l’ambient atípicament càlid i quasi estiuenc que arrossegàvem des de feia setmanes. La neu va enfarinar les cotes mitjanes i altes dels Pirineus, fins i tot dels Prepirineus, de forma similar a l’episodi que vam viure a finals de setembre. L’ascens sobtat del termòmetre del cap de setmana, però, n’ha fos una bona part.

Un brusc ascens del termòmetre ha accelerat la fusió de la neu

La nevada de divendres va ser més efectiva a la cara nord pirinenca i zones d’influència que al vessant sud i els Prepirineus. Va deixar gruixos modestos en conjunt, de poc més de 10 cm al nord i de 2 a 5 cm a la cara sud.

Es va tractar d’un canvi de temps breu, de poc més de 24 hores. L’arribada de l’anticicló i d’una massa d’aire més càlida a posteriori en altura, va fer aparèixer el fenomen de la inversió tèrmica. Des de dissabte de matinada la temperatura ha estat positiva, tant de nit com de dia, a les cotes mitjanes i altes de les muntanyes, fet que sumat a la forta insolació del cap de setmana i dilluns ha fet desaparèixer bona part de la neu caiguda.

Així ha variat la temperatura màxima i mínima a l’estació meteorològic de Malniu (Meranges, 2230 m):

diatemperatura mínima (ºC)temperatura màxima (ºC)
4/11/22-3,9 +1,8
5/11/22-4,1+8,0
6/11/22+3,7+11,7
7/11/22+2,5+11,6
Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Les imatges que encapçalen aquest notícia, registrades pel satèl·lit Terra de la Nasa, permeten comparar l’aspecte del Pirineu Català entre dissabte 5 de novembre al matí diumenge 6 de novembre a la mateixa hora. La fusió ha estat evident a les solanes i sobretot a la cara sud, on la nevada va ser més feble.

L’àrea de Meranges i el Puigpedrós des de Queixans dilluns 7 de novembre a la tarda. Font: Cam de meteoqueixans.com

El Puigmal va perdre la neu de la solana en poc més de 24 hores

El massís del Puigmal és visible des de Montjuïc (Barcelona). La càmera de betevé, instal·lada en aquest indret, ha permès seguir l’evolució d’aquesta nevada des de la nostra ciutat.

Dissabte de bon matí es podia observar perfectament el Puigmal i d’altres muntanyes de l’Alt Ripollès ben enfarinades, tot i que amb el mantell no era del tot uniforme. Es tractava de neu ventada, hi havia algunes plapes, formades a causa de les fortes ratxes de vent del NW associades a l’episodi.

El Puigmal des de Barcelona, dissabte 5 de novembre a les 10 h

Al migdia de dissabte la neu ja havia començat a desaparèixer de forma evident. L’endemà al matí, tal com es pot comprovar a la fotografia inferior, la neu ja gairebé havia marxat del tot de la solana, per bé que encara es mantenien congestes notables en zones més arrecerades.

El Puigmal des de Barcelona, diumenge 6 de novembre a les 10 h

Tornarà a nevar aviat?

Malauradament els mapes continuen anunciant temps força estable tant a curt com a mitjà termini. Com a mínim a 7-10 dies vista. Malgrat això, aquest dimecres es preveu el pas d’un front fred mitjanament actiu, associat a un petit solc fred en altura. S’esperen alguns ruixats als Pirineus al llarg del dia –febles en conjunt– i a darrera hora també se’n preveuen al Prepirineu i punts del nord-est de Catalunya.

La cota de neu, malauradament, se situarà molt amunt. Es mourà a l’entorn dels 2.500 metres al matí i els 2.100 metres a darrera hora del dia.

Precipitació acumulada fins dijous 10. Font: Meteored/ ECMWF