fulles vent barcelona

El pas de fronts i borrasques atlàntiques dels darrers dies ha afavorit que el vent de mestral hagi bufat de forma moderada a la ciutat de Barcelona, en alguns casos amb ratxes superiors als 60 km/h.

La ventada ha contribuït a fer caure de forma massiva les fulles d’alguns dels arbres caducifolis urbans, els quals es trobaven en el punt òptim cromàtic, és a dir, amb les fulles acolorides, a punt de desprendre’s de les branques. Malgrat això, encara es manté una part del fullatge, un fet que en fa preveure una nova caiguda massiva al llarg dels pròxims dies.

Quins arbres es desprenen de les fulles aquests dies a Barcelona?

Aquests dies veiem arbres com el plàtan d’ombra (“Platanus x acerifolia”), espècie encara abundant a Barcelona i que es caracteritza per anar-se desfent de les fulles de forma gradual (i força lenta), entre els mesos de novembre i gener. Les situacions de vent persistent i de pluja que es produeixen durant aquest mesos acceleren la caiguda de les fulles.

Enguany, els episodis de pluja abundant que van afectar Barcelona a finals de novembre, així com les ventades de mestral del pont de desembre, han fet que ja hagin caigut bona part de les fulles d’aquests arbres. Malgrat això, encara en queden moltes per caure, els arbres no estan despullats.

Una altra espècie que aquests dies s’afanya a despullar-se és el lledoner (“Celtis australis”). Aquest arbre, especialment abundant a Barcelona, es caracteritza pel fet de perdre les fulles de forma sobtada, en una o dues tongades fortes. Estadísticament és ara, entre principis de desembre i l’inici de Nadal quan es desprèn totalment de les fulles en el cas de Barcelona.

La forta ventada del pont del desembre ja ha fet caure moltes fulles d’aquests arbres en alguns carrers de la ciutat. Malgrat això, encara en queden per caure.

D’altres espècies que justament ara es desprenen de les fulles són la mèlia, l’àlber, el pollancre, la sòfora del Japó o l’om, entre d’altres.

La forta ventada de les pròximes hores tornarà a fer caure de cop les fulles de molts arbres urbans

L’arribada d’un altre sistema frontal divendres a primera hora del dia obrirà les portes a un nou episodi de vent de mestral, el qual afectarà sobretot el centre i el sud de Catalunya, però també el litoral i prelitoral central.

Les ratxes més rellevants s’esperen entre la matinada i mig matí o el migdia de divendres, moment en el qual es podran assolir cops màxims de vent de 60 o 70 km/h a la mateixa ciutat de Barcelona.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de perill moderat per vent en el cas del Barcelonès entre les 6 i les 18 h de divendres. Avisa de la possibilitat que se superin els 72 km/h.

Mapa de ratxes de vent previst per divendres 10 de desembre a les 10 h. Font: Arome/ Meteociel

El vent perdrà empenta divendres a la tarda, però no acabarà d’encalmar. Dissabte tornarà a bufar, tot i que més moderat, a les hores centrals del dia.

Aquest episodi fa preveure que pugui tornar a fer caure moltes fulles a la ciutat de Barcelona. Caiguda massiva de fulles que tornarà a causar acumulacions en alguns punts de la trama urbana.

Malgrat això, aquest serà el darrer episodi de vent fort durant uns quants dies. L’arribada de l’anticicló a partir de diumenge estabilitzarà l’atmosfera i farà desaparèixer quasi completament el vent. Els models de previsió preveuen que les altes pressions ens podran acompanyar, com a mínim, fins a les portes de Nadal.

Barcelona, una ciutat amb molts caducifolis

Als carrers i parcs de la ciutat hi ha més de 200.000 arbres de 400 espècies diferents.

Un 71,6 % de l’arbrat de la trama urbana gestionat per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins és caducifoli, la resta, un 28,4 %, és perenne (dades del 2020).

Per bé que sigui un percentatge inferior a la de ciutats de clima oceànic com Nova York, Berlín o Londres, és sense cap mena de dubte una proporció molt notable que afavoreix que a la tardor la ciutat de Barcelona també es tenyeixi de colors.

Als carrers de Barcelona, tot i que hi ha més de 250 espècies diferents, només sis representen més de la meitat del total. Es tracta del plàtan (caducifoli), el lledoner (caducifoli), la tipuana (semicaducifoli), l’arbre ampolla (perennifoli) i la mèlia (caducifoli).

fulles
Fulles de plàtan d’ombra al Poblenou